ISHRANA

Spisak namirnica koje najviše debljaju

( Ilustracija)

Avaz.ba

22.11.2017

Neaktivni način života, loša ishrana, nedostatak sna, stres, alkohol, sve to utječe na vašu liniju, a ovo su namirnice koje najviše utječu na to:

Šećer

Ovu namirnicu naučnici nazivaju "najrasprostranjenijom drogom" sa puno zavisnika. Ona stoji iza brojnih zdravstvenih problema i bolesti, kao što je dijabetes, a osim toga ima i visoku kalorijsku vrijednost pa je jedan od glavnih uzročnika stvaranja masnih naslaga kod miliona ljudi.

Sir

Iako se sir smatra kvalitetnom namirnicom koja je bogata i proteinima, on sadrži i prilično velike količine masti pa se i teško vari, posebno žuti sir.

Krompir

Na 100 grama krompira ide 87 kalorija, od kojih 20,8 grama otpada na ugljene hidrate. Upravo zato, ako pazite na liniju, krompir nije namirnica koju treba često da konzumirate.

Alkohol

Ljudi često prave jednu veliku grešku, a to je da paze na to što jedu, ali ne i na ono što piju. Naime, gazirana pića, razni sokovi, a posebno alkohol, prepuni su neželjenih kalorija koje stvaraju masne naslage na vašem tijelu. Drugim riječima, alkohol onemogućava tijelu da sagori masnoće pa podstiče otpuštanje kortizola, hormona stresa koji uništava mišiće i podržava stvaranje masnoća.

Namirnice od bijelog brašna

Tjestenina, bijeli hljeb, bijela riža, sve su to namirnice koje stvaraju neželjeno salo.

Masti i ulja

Masnoće su posebno problematične kada se unose u organizam kroz prženu hranu u koju su duboko uvučene. Jedna kašičica ulja ima oko 130 kalorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.