TERAPIJA HRONIČNIH BOLOVA

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" počela primjena invazivnih procedura

Ako tegobe traju u periodu od 3 do 6 mjeseci, efikasnost je oko 80 posto

Medicinski tim u ambulanti. PR

A. O.

9.2.2023

U ambulanti za terapiju bola Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", počela je primjena minimalno invazivnih procedura u terapiji hroničnih bolova.

Kada se konzervativno liječenje bola, bilo farmakološkim ili nefarmakološkim postupcima, pokaže nedovoljno za zadovoljavajuće smanjenjenje bola, minimalno invazivne procedure su važna i korisna dopuna.

RTG aparat

Ove procedure se uspješno primjenjuju u tretiranju bolova vezanih za kičmeni stub, periferne nerve, zglobove i bolne triger tačke, kao i u tretmanu bolova druge etiologije. Najčešća primjena minimalno invazivnih procedura je u tretiranju križobolja i lumboishialgija.

Pod kontrolom RTG ili ultrazvučnog aparata pacijentu se ubrizgava kombinacija lijekova uz samo mjesto od kojeg se širi bol. Dati lijekovi smanjuju upalu nerva i širenje bolova, prije svega radikularnih bolova u nogama ili rukama.

Efikasna metoda

Metoda je efikasna jer se lijekovi daju tačno na mjesto gdje je upala i uzrok bolova. Što se injekcija ranije primijeni, to je efikasnost veća. Ukoliko simptomi traju kraće od 3 mjeseca, bolovi se izliječe kod 90 posto pacijenata. Ako tegobe traju u periodu od 3 do 6 mjeseci, efikasnost je oko 80 posto, a za duže od godinu dana, efikasnost procedure je oko 60 posto.

Sve procedure su jednodnevne i pacijenti se otpuštaju kući isti dan, a već sljedećeg dana učestvuju u svakodnevnim aktivnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.