MOŽE OSTATI TRAJNO

Kako da vratim stomak koji sam imala prije porođaja: Ove vježbe pomažu kod dijastaze mišića

Nastaje kada se tkivo između mišića rastegne ili "pocijepa" na centralnoj vertikalnoj liniji

Neke žene s dijastazom rektusa primjećuju nategnutost ili izbočenje stomaka kada jedu ili piju. Facebook

E. Ag.

4.4.2024

Sve trudnice doživljavaju dijastazu rektusa, odnosno razdvajanje stomačnih mišića, koje nastaje kada se tkivo između mišića rastegne ili "pocijepa" na centralnoj vertikalnoj liniji. Nakon porođaja stanje može da ostane trajno kod mnogih žena.

Trbušni mišići i okolno tkivo moraju da se istegnu da bi se prilagodili rastućem fetusu tokom trudnoće. Dijastaza je obično bezbolna, iako može izazvati određene senzacije ili nelagodnost. Neke žene s dijastazom rektusa primjećuju nategnutost ili izbočenje stomaka kada jedu ili piju. Žene sa upornom dijastazom često se pitaju kako da vrate staro stanje stomaka - i dobra vijest je da postoji rješenje!

U mnogim slučajevima, odvajanje trbušnih mišića koje dovodi do dijastaze rektusa će zacijeliti sam od sebe tokom sedmica nakon rođenja. Međutim, možda se vaši simptomi ne rješavaju - nekim ženama može dijastaza da ostane trajno, piše Yumama.rs.

Jedan od dobrih i zdravih načina za sprečavanje dijastaze jesu vježbe. Jedna mama na Instagramu objavila je seriju vježbi koje je radila poslije porođaja i za koje tvrde da pomažu da se riješite stomaka. Pogledajte seriju vježbi koje preporučuje!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.