LIJEPA MAMA

Kozmetika iz prirode: Kako u trudnoći njegovati kožu

Kad govorimo o prirodi, ne očekujemo ni hemijska pomagala i vještačke spojeve molekula, ali ni industrijske procese pripravljanja

Zaštita kože. ABE

Z. K.

1.4.2024

Danas se više nego ikad cijeni sve što je prirodno. Prirodna kozmetika zauzima veliki dio tržišta, a daje joj se prednost zato što je djelotvornija i koža je bolje podnosi.

Kad govorimo o prirodi, ne očekujemo ni hemijska pomagala i vještačke spojeve molekula, ali ni industrijske procese pripravljanja i oplemenjivanja, procese koji se ne događaju u prirodnom životnom prostoru.

Upravo tu i počinje zabluda, jer nijedan korisnik ne može provjeriti koliko proizvodi kojima njeguje kožu sadrže čistih prirodnih tvari. Zato ponekad, a posebno u trudnoći kada je i koža osjetljiva, nije loše okrenuti se prirodi i početi pripremati domaće preparate.

Taj princip "napravi sama" donosi i određene rizike, no ipak vrijedi pokušate, jer konzervansi koji se nalaze u većini proizvoda za kožu su i krivci za alergije.

Sredstva za čišćenje lica

- Krema za pranje masne kože: Četiri supene kašike pahuljica pšeničnih klica pomiješati s pola šolje podgrijanog punomasnog mlijeka. Miješati dok ne dobijete smjesu nalik na kremu.

- Ulje za čišćenje suhe kože: Pomiješajte 50 g kantarionovog ulja i 40 g ulja grožđanih sjemenki.

- Emulzija za čišćenje svih tipova kože: Jednu supena kašika gela od aloe vere pomiješati s jednom supenom kašikom limunovog ulja.

- Mlijeko za čišćenje od avokada: Zagrijte šolju ružine vodice i u njoj polako zamiješajte jednu supenu kašiku avokadovog ulja i meda, a onda dodajte kafenu kašičicu mlijeka u prahu.

 Osvježavajuće kupke

- Za opuštanje: 100 ili 200 grama osušenog ljekovitog bilja stavite u platnenu vrećicu i objesite na vrh tuša odmah ispod mlaza vode. Kupku možete pripremiti i tako što ćete bilje dodati u litar vode i kuhati 15 minuta, a onda procijediti i nasusti u kadu.

- Kupka od lavande (150 g) opušta i regenerira. Nije za suhu kožu.

- Kupka od listova matičnjaka (100 g) umiruje i prikladna je za sve tipove kože.

- Kupka od hrastove kore (100 g) osvježava i dobra je za masnu kožu.

- Kupka od metvice (100 g) osvježava i čisti kožu.

Kreme za njegu

- Krema za suhu i osjetljivu kožu od kantariona: 40 g ružine vodice, 5 g pčelinjeg voska, 3 g kakao maslaca, 30 g ulja kantariona, 15 g lanolina i jedna kašičica ulja geranija.

- Krema za sve tipove kože s bademovim uljem: 10 g lanolina, 5 g pčelimjeg voska, 5 g kakao maslaca, 40 g ružine vodice i 40 g bademovog ulja.

Sastojke za obje kreme istopite na pari i dobro izmiješajte.

Maske za lice

Isprobajte koja maska odgovara vašoj koži. Kada je nanesete,dio oko očiju treba biti slobodan.

- Maska protiv bora za sv tipove kože: Pomiješjate dvije supene kašike integralnog pšeničnog brašna, po jednu kafenu kašiku ulja od pšeničnih klica i meda i pola čaše mlijeka. Ova maska dobra je i za njegu ruku.

- Maska za umirenje kože: Nakratko zagrijte dvije supene kašike meda u vodi (do 25 stepeni) tako da med postane kašast. U to umiješajte jednu supenu kašiku svježeg kravljeg sira.

- Maska za čišćenje lica: Malo sjemenki suncokreta sameljite i dodajte po kafenu kašiku bademovog ulja i pčelinjeg meda. Sve pomiješjate, zagrijte u toploj vodi i odmah stavite na lice.

- Maska za suhu kožu: Zgnječite prezreli avokado i umiješate supenu kašiku slatkog vrhnja. Možete dodati i malo meda.

- Maska za masnu kožu: 100 g zobenih pahuljica pomiješajte sa sokom jednog limuna i bjelancetom. Pustite da djeluje deset minuta.

- Maska za nadraženu crvenu kožu: Šoljicu jakog čaja od kamilice pomiješate s dvije supene kašike ilovače (bolus alba). Kad stavite masku, lice prekrijte vlažnom krpom.

- Krema protiv strija: Pomiješajte bademovu mast iz apoteke sa AD uljanim kapima. Time tokom cijele trudnoće mažite stomak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.