UTJEČE NA RAZVOJ MOZGA

Uzimanje ovog vitamina u trudnoći povećava inteligenciju kod beba

Žene s tamnom bojom kože su posebno izložene riziku od nedostatka ovog vitalnog vitamina

U trudnoći su organizmu potrebni dodatni vitamini i minerali, ali je važno da ih ne uzimate na svoju ruku. Facebook

E. Ag.

10.8.2023

Grupa naučnika s nekoliko univerziteta u SAD provela je istraživanje koje je potvrdilo da količina vitamina D u krvi majke povoljno utječe na razvoj mozga fetusa, objavljeno je u članku "The Journal of Nutrition".

Istraživači su uporedili informacije o koncentraciji vitamina D u krvi više od 1.500 Amerikanki koje su bile u drugom tromjesečju trudnoće i rezultate testiranja njihove djece na nivo inteligencije u dobi od četiri do šest godina, prenosi Yumama.rs.

Ispostavilo se da postoji direktna veza između ovih pokazatelja - što je veći nivo "sunčanog" vitamina kod majke usred trudnoće, to je dijete pokazalo veće rezultate na testovima inteligencije.

Što je veći nivo "sunčanog" vitamina kod majke usred trudnoće, to je dijete pokazalo veće rezultate na testovima inteligencije. Facebook

Dakle, proračuni su pokazali da je povećanje koncentracije vitamina D u krvi majke za dodatnih 10 ng/ml povezano s povećanjem ukupnog nivoa djetetovog IQ za 1,17 poena.

Studija je također pokazala da je nedostatak vitamina D veoma čest među budućim majkama, pri čemu skoro polovina učesnika pati od njega. Štaviše, žene s tamnom bojom kože su posebno izložene riziku od nedostatka ovog vitalnog vitamina. To je zbog činjenice da pigment melanin, prisutan u višku u njihovim ćelijama kože, ne samo da štiti kožu od oštećenja od sunčevog zračenja blokirajući ultraljubičaste zrake, već i smanjuje proizvodnju vitamina D, objasnili su naučnici.

U trudnoći su organizmu potrebni dodatni vitamini i minerali, ali je važno da ih ne uzimate na svoju ruku. Analizom krvi ljekar može utvrditi koje materije vam nedostaju i pripisati vam dodatke ishrani koji mogu biti značajni za vaše zdravlje i zdravlje bebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.