TRUDNOĆA I POROD

Treba li trudnica jesti za dvoje, izbjegavati tjelovježbu, izbaciti hranu koja izaziva alergije...

"Bebe i mame"

20.7.2018

1 Koliko treba dobiti na težini

Trudnica bi trebala dobiti na težini onoliko koliko skupa teže plodna voda i posteljica (11 -13 kg. Zato je najčešća zabluda da trudnica treba jesti za dvoje. Uz ovu zabludu postoje i podzablude tipa:

* Treba se malo udebljati, jer će ti trebati snage za ustajanje djetetu;

* Bolje ti je da se malo udebljaš ako planiraš dugo dojiti, jer će te dijete sasušiti.

Biće koje se razvija u vama i koje mi od milja zovemo dijete, iako ono to još nije, toliko je sitno da dnevno treba unijeti tek tristotinjak kalorija više nego prije trudnoće i to tek od drugog tromjesečja.

I, ne zaboravite: deblje žene nemaju više snage nego naprotiv - lakše se umaraju.

Za ženu koja doji daleko je važnije da kvalitetno jede nego da jede više. Nije problem ako nakon poroda težite dva-tri kg više nego u trenutku začeća, posebno ako ste prije bili mršavi.

Međutim, patite li i inače od viška kilograma, strogo pazite na težinu u trudnoći. Nije dobra ni druga krajnost: trudnoća i porod mijenjaju tijelo žene, pa treba biti svjestan štetnosti ekspresnog postizanja savršene linije ili čak anoreksičnog izgleda viđenog među majkama iz celebrity svijeta.

2 Pilates, plivanje...

Druga po raširenosti je zabluda da u trudnoći treba izbjegavati tjelovježbu.

Tjelovježba je korisna i nužna u svim razdobljima života, pa i u trudnoći. Naravno, to vrijedi samo za zdrave trudnice i trudnoće koje teku normalno. U slučaju bilo kakvih komplikacija odluku o gotovo svim segmentima ponašanja trudnice donosi ljekar.

Najbolji oblici tjelovježbe za trudnice su pilates, plivanje i posebne trudničke vježbe, koje održavaju zdravlje i kondiciju, ali i pripremaju tijelo za porod. Kako smo u ljetu, valja posebno naglasiti: kod vježbanja u trudnoći ključno je da se puls i tjelesna temperatura značajno ne dignu. Treba se lagano odjenuti i paziti da napor ne stvara neugode.

3 jagode, jaja, kikiriki...

Među čestim "preporukama" je i ona da trudnica, zbog toga da dijete ne bi bilo alergično, treba izbaciti hranu koja izaziva alergije. Morski i orašasti plodovi, jagode, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi kod nekih ljudi izazivaju alergije, međutim to nema nikakve veze s nerođenim djetetom.

Ako trudnica nije ni na što alergična, treba se hraniti što raznolikije i pravilnije, pa tako i navedenim namirnicama. Stručnjaci upozoravaju da djeca najčešće dobivaju alergije jer ih krutom hranom počnu hraniti prerano, čak i prije šestog mjeseca života.

Hrana koja izaziva najčešće alergije daje se puno kasnije (orašasti i morski plodovi, primjerice, tek između druge i četvrte godine života).

4 Šta se može piti "rekreativno"

Često ćete čuti da kafa, čaj i alkohol ne smetaju trudnoći. Svi, doduše, znaju da je alkoholizam bolest te da cigarete i droge štete trudnoći i plodu, no ovdje upozoravamo na nešto drugo: kod nas je uvriježeno u trudnoći nastaviti piti tzv. rekreativne napitke, pod uvjetom da se ne pretjeruje s količinama.

Međutim, pokazalo se da alkohol treba isključiti čak i tokom priprema za trudnoću. Ako se baš dogodi da se udaje najbolja prijateljica, čaša šampanjca neće napiti dijete, ali pravilo je: alkohol u trudnoći samo iznimno i u najmanjim količinama.

Kafu bi trebalo smanjiti na jednu šalicu dnevno ili, još bolje, piti onu bez kofeina. Bijeli i zeleni čaj dobar su izvor antioksidansa, ali ne pretjerujte zbog teina, koji je sličan kofeinu.

Pijte prirodne sokove, a izbacite one sa šećerom i posebno gazirane.

5 Ljubav ne smeta

Peta zabluda je da seks treba najprije smanjiti, pa ukinuti. Međutim, dijete koje se razvija u vama nema pojma o moralnim načelima niti zbog seksa osjeća bilo kakvu nelagodu.

Hormoni koji se oslobađaju tokom i nakon seksa korisni su, pa seksu u trudnoći treba pristupiti kao i dosad: seksajte se koliko često želite. To u praski obično znači da se parovi početkom trudnoće seksaju češće nego obično jer su opušteniji (nema potrebe za zaštitom i sretni su zbog djeteta).

Pred kraj trudnoće većina žena ne osjeća potrebu za seksom, a nije lako naći ni ugodan položaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.