OSJETLJIVO PITANJE

Je li normalno da vas dijete vidi bez odjeće

Treba biti realan i prihvatiti da nema načina da zaobiđete temu golotinje

Dijete će postavljati neobična pitanja. Printscreen

E. Ag.

22.2.2023

Kupanje ili presvlačenje pred djecom za mnoge roditelje je uobičajena stvar, ali u nekom uzrastu djeteta svi su se zapitali da li i kada treba da se postave granice?

Djeca golotinju u početku doživljavaju sa znatiželjom. I puno pitanja.

Ako vas vaše dijete ugleda kako izlazite ispod tuša, možda će postavljati neka neobična pitanja, kao što su „zašto mama nema muški spolni organ, a tata ima“. Potrudite se da odgovorite na ta njihova pitanja kao kada pitaju o svojim prstima, očima ili bilo kom drugom dijelu tijela.

Provedeno istraživanje

Prema jednom istraživanju, izlaganje djece roditeljskoj "golotinji“ nije imalo štetan efekt za djecu uzrasta od tri do šest godina.

Profesor Univerziteta u Los Anđelesu Pol Abramson, jedan od autora studije, kaže da nema ničeg lošeg u tome što ste nagi u prisustvu članova svoje porodice.

- Ako i vama i vašoj djeci odgovara osjećaj slobodne golotinje, u tome nema ništa loše. Golotinja, kada se odvija u vašem domu i kad je 100 posto neseksualna, neće traumatizovati dijete, pogotovo ako su svi saglasni i ako se svi osjećaju ugodno. Djeca će vam dati do znanja kada je vrijeme da prestanete da budete goli pred njima - obično u trenutku kada odluče da ne žele da budu goli pred vama – tvrdi Abramson.

Svaka porodica ima svoja pravila o golotinji

Iako njegova izjava djeluje umirujuće, mnogi roditelji se i dalje muče da saznaju kad bi trebalo da počnu da se "prikrivaju“ i da budu diskretniji sa djecom.

Profesor Abramson predlaže sljedeće smjernice roditeljima o tome kako da razaznaju koje granice da postave kada je riječ o golotinji u svom domu.

- naučite dijete da svaka porodica ima svoja pravila o golotinji

- objasnite djetetu da svaka porodica ima svoja pravila i da treba da nosi odjeću uvijek kada su drugi ljudi u blizini, jer gostima može da bude neprijatno.

Djeca golotinju u početku doživljavaju sa znatiželjom. Printscreen/Facebook

Privatnost, a ne sramota

Jako je važno da djeca shvate da biti go nije sramota, ali i da razumiju šta je privatnost. Ukoliko se vi kao roditelj osjetite neprijatno da vas djeca vide bez odjeće, onda je vrijeme da to prestanete da radite.

Naučite djecu da nisu sva tijela ista

Treba da učimo djecu od ranog uzrasta da smo po prirodi nesavršeni i da tijela prolaze kroz razne promjene.

Na kraju, vaše dijete će biti vaš najbolji vodič, jer će pubertet biti ranjivo vrijeme kada djeca počinju da se mijenjaju, a tada će možda poželjeti da se sama prikriju i da ne budu mnogo otvorena po tom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.