ISTRAŽIVANJA

Mame, znate li da rađate stogodišnjake?!

Čak i kad se zdravstveni uslovi ne bi poboljšavali, čak tri od četiri današnje bebe u tim zemljama sigurno će doživjeti 75 godina

Životni vijek se produžio za približno 30 godina. Ilustracija

Bebe i mame

13.12.2019

Nastavi li se i dalje povećavati stopa očekivanoga životnog vijeka, više od polovice beba u razvijenim zemljama proslavit će 100. rođendan, čak i ne budu li savršenoga zdravlja.  

Studija koju je proveo danski naučnik Kare Kristensen (Kaare Christensen) sa Univerziteta u Odenseu, a koju je objavio naučni časopis Lancet, pokazala je da se u 20 stoljeću očekivani životni vijek produžio za približno 30 godina i to u zapadnoj Evropi, Sjevernoj Americi i Australiji, a posebno u Japanu i još nekim državama poput Španije i Italije.

Čak i kad se zdravstveni uslovi ne bi poboljšavali, čak tri od četiri današnje bebe u tim zemljama sigurno će doživjeti 75 godina. A ako se zdravstveni uvjeti budu poboljšavali ritmom kakav je vladao u protekla dva stoljeća, većina te djece doživjet će 100. godinu.

I još nešto: Pošto će se dob odlaska u penziju povećavati, pa će većina starijih raditi pola radnog vremena, bit će kraće i radno vrijeme mladih ljudi, pa, kažu naučnici: "skraćena radna sedmica tokom produljenoga životnog vijeka može dodatno pridonijeti povećanju očekivanoga životnog vijeka".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.