STRUČNJACI PIŠU ZA "AVAZ"

Kako graditi uspješnu vezu i svakog dana sve više biti sretan: Ovo bi trebalo da bude na listi prioriteta

Postavljanje prioriteta prilikom izbora partnera za ljubavnu vezu je važan korak

Ostvarite zdrav i kvalitetan odnos. Instagram

Denyel-Ismir Kovač, sistemski porodični psiholog

20.4.2024

U trenutku kada mladi prave izbor za ulazak u partnersku vezu, obično uzimaju u obzir različite faktore, od kojih su dva najčešća, a to su privlačnost i hemija s potencijalnim partnerom. 

Zajednički interesi i vrijednosti bi trebalo da budu na listi odmah nakon toga, kako bi se osjećali povezano, dok je ništa manje važno i to da mladi također uzmu u obzir podršku i razumijevanje koje bi eventualno dobili u vezi, kao i nivo komunikacije i povjerenja u istoj.

Obratiti pažnju na osjećaje

Mnoga istraživanja provedena u kliničkoj praksi tj. radu s mladima često pokazuju da bi bilo dobro ako bi mladi počeli više da razmišljaju o tome da li neko prava osoba za njih, kroz promatranje nekoliko bitnih segmenata.

Među tim segmentima je to “kako se osjećaju u prisustvu te osobe - da li se osjećaju podržano, uvaženo sretno i prijatno, da primijete kako se partner ponaša prema njima a svakako i prema drugima je li pažljiv, empatičan i poštuje li svoje i tuđe granice, jer sve su to pokazatelji onoga što se može očekivat u budućoj partnerskoj vezi, svakako uz mogućnost minimalnih odstupanja.

Svakako u promišljanju o partnerstvu i unutar partnerskoj relaciji važno je razmotriti da li dijelite vrijednosti, ciljeve, interese, jesu li kod potencijalnog partnera visoko na ljestvici prioriteta povjerenje, otvorena-pozitivna komunikacija i sposobnost rješavanja konflikata.

Važno je znati da ukoliko nisu, tada se dolazi do prostora za razmišljanje u kojem smjeru može partnerska veza da ide, te da li postoji prostor za napredak ili je potrebno ”promijeniti tu osobu u cijelosti” gdje se postavlja pitanje “da li je to onda i dalje osoba s kojom želimo graditi partnersku relaciju”?!

Izražavanje svojih vrijednosti u svakodnevnom životu može biti različito za svakoga, ali nekoliko općih načina obuhvata razgovor s drugima o onome što vam je važno, njegovanje svojih uvjerenja i vrijednosti čak i kada je teško, potom postavljanje osobnih granica koje se odnose na ono što vam je bitno, poput odluke kako ćete potrošiti svoje vrijeme ili novac u skladu sa svojim prioritetima.

Postavljanje prioriteta prilikom izbora partnera za ljubavnu vezu je važan korak ka ostvarivanju zdravog i kvalitetnog odnosa, kada govorimo o tome iz pozicije neiskustva i otkrivanja novih sfera neophodno je razmišljati o tome kako postaviti prioritete koji zapravo vama predstavljaju sastavni dio onoga što vas čini osobom kakva jeste, te utječu na Vaše ponašanje i način na koji uspostavljate relacije sa drugima.

Kada govorimo o kompatibilnosti partnera važno je da se razumijete tj. slažete s partnerom po pitanju vrijednosti, ciljeva i životnih stavova.

Važno je da dajete priliku onim osobama kod kojih prepoznate i uočite da dijelite iste ili slične interese i poglede na život, da postoji uzajamna doza razumjevanja za ono vaše ili njihovo “drugačije”.

Ono što je veoma važno jeste povjerenje i poštovanje, iz razloga jer odnos koji se gradi na povjerenju i poštovanju ima temelj stabilne veze. Važno je da su partneri iskreni, pouzdani i da uzajamno poštujete granica kod onog drugog, jer samo partner koji vas poštuje, cijeni i podržava u vašim odlukama ključan je za zdrav odnos.

Emocionalna podrška i komunikacija su ključ kojim otključavamo vrata u partnerskoj vezi, iza kojih otkrivamo da smo izabrali pravom partnera koji će biti uz nas u teškim trenucima, pružiti nam podršku i razumijevanje kada nam je potrebno. 

Rješavanje nesuglasica

Neophodno je spomenuti da je važno da partneri otvoreno i iskreno komuniciraju, razgovaraju o svojim osjećajima i rješavaju eventualne nesuglasice na konstruktivan način, što ujedno pokazuje da koriste zdrave obrasce ponašanja i komuniciranja.

Mnogi bi rekli da je fizička privlačnost “veoma važna” što nije upitno, ali rame uz rame sa tim je jednako važno da postoji emocionalna povezanost u ljubavnoj vezi samo tada partneri rade na tome da sami sebe unapređuju, nadograđuju te I na taj način u vezi pokazuju zrelost, odgovornost i sposobnost da se nose s izazovima života na pozitivan način.

Između mnogih tema o kojima razgovaramo sa svojim partnerima, ciljevi za budućnosti, kratkoročni ili dugoročni su jako važna tema kojoj bi se trebala posvetiti značajna pažnja, pa zato kažemo razgovarajte s partnerom o planovima, kako biste bili sigurni da ste na istoj talasnoj dužini i da težite ka sličnim ciljevima.

Postavljanje prioriteta u vezi nije jednostavan proces, ali je ključno da prepoznajemo ono što nam je zaista važno, te da partneri zadovoljavaju naše potrebe u pogledu emocija kao i da doprinose našem emotivnom i mentalnom blagostanju.

Jasno izražavanje svojih misli i osjećanja pomaže u izbjegavanju nesporazuma i nedoumica, jer ako u trenutku ozbiljnih razgovora koristimo jednostavan jezik i budemo direktni umjesto da smo osuđujući, kritički raspoloženi i sitničavi, postoji veoma mala mogućnost nerazumijevanja i sumnji.

Prof. Denyel-Ismir Kovač, sistemski porodični psihoterapeut i porodični savjetnik. Avaz

Naravno, ništa ne dolazi samo po sebi pa tako i razvijanje vještina komunikacije zahtjeva rad na sebi, pri čemu je važno da smo otvoreni za učenje, traženje povratnih informacija od partnera kako bismo eventualno uočili nešto što želimo možda unaprijediti i poboljšati kod sebe.

Bolji efekat

Upotrebom "Ja" poruka kroz asertivno komuniciranje nam pokazuje da umjesto optuživanja partnera I čestih negativnih kritika, korištenjem "Ja” poruka izražavamo svoja osjećanja i potrebe, gdje na primer, umjesto " Ti uvijek...", ako upotrijebimo "Ja se osjećam..." postižemo mnogo bolji efekt razumjevanja i svakako je manje prostora za osjećaj povrijeđenosti, tako da sprječavamo bjeg jednog ili drugog partnera u ulogu žrtve ili osobe s osjećajem niže vrijednosti.

U razgovorima s mladima najčešće čujemo da kažu od kada su počeli da obraćaju pažnju na neverbalne znakove koje šalju svom partneru i od kada posvećuju pažnju neverbalnoj komunikaciji, što nekada podrazumijeva posmatranje položaja tijela, tonalitet i boja glasa, način razgovora, određene geste, u prilici su da prepoznaju mnogo više od onoga, što je izgovoreno putem samih riječi.

Konflikti sastavni dio komunikacije pa samim tim i svake veze, ali je važno naučiti kako da ih rješavamo na koristan, pozitivan i konstruktivan način. Povedimo opušten razgovor, o bitnim temama, bez dizanja tenzija, sa što manje unošenja drame u komunikaciju, razgovarajmo o poteškoćama mirno, slušajmo jedno drugo i na taj način stvaramo prostor da tražimo zajednička rješenja.

Da bi ta rješenja bila u punom smislu riječi “zajednička” moramo naučiti da poštujemo i postavljamo granice. Postavljanje granica u komunikaciji može nam pomoći da se osjećamo sigurno i poštovano. Neophodno je jasno definirati svoje granice i buti spreman da ih branimo, a svakako moramo naučiti da poštujemo granice koje drugi postavljanju, ne doživljavajući ih nečim negativnim.

Uz sve navedeno važno je spomenuti da iskazivanje zahvalnosti i davanje komplimenata partneru jača pozitivnu atmosferu u vezi, posebno da se ne bi osvijestili da nas partner ili mi partnera prihvatimo zdravo za gotovo. Ukoliko želimo da pokazujemo koliko nam je stalo do naših partnera, onda je važno da pokazujemo koliko nam znače riječima, ponašanjem i djelima.

Važni su razgovori

Razmislimo o planiranju redovnih trenutaka za razgovor bez ometanja kako bismo se posvetili jedno drugom i neka komunikacija bude prioritetna u vezi, samo na taj način “spašavamo” mnogo utrošenih sati u teške i iscrpljujuće, često povređujuće rasprave i dokazivanja tko je u pravu a tko je dežurni krivac.

Napredak u komunikaciji s partnerom zahtijeva trud, posvećenost i otvorenost, iz tog razloga nastojte da primijenite sve ono što smatrate korisnim i pozitivnim svakodnevnoj komunikaciji s partnerom kako biste izgradili zdraviju i sretniju vezu, u kojoj ćete se osjećati ugodno, opušteno i posebno na najljepši mogući način. Jer ljubav i posvećenost predstavljaju slobodu i osjećaj posebnosti -nikada žrtvovanje, zatvor i sputavanje ! 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.