UTJECAJ NA DIJETE

Psiholozi otkrili kakve posljedice ostavlja samohrano roditeljstvo

Samohrani roditelji često većinu vremena rade te se ne stignu posvetiti djetetu i njegovom učenju

Samohrano roditeljstvo dolazi s mnogobrojnim izazovima kako za roditelja tako i za djecu. Printscreen

E. Ag.

28.6.2023

Samohrano roditeljstvo dolazi s mnogobrojnim izazovima kako za roditelja tako i za djecu. Psiholozi navode da samohrano roditeljstvo može loše utjecati na djecu, donosi Times of India.

Imaju niže ocjene

Istraživanja pokazuju da djeca samohranih roditelja postižu lošije rezultate u školi, odnosno imaju niže ocjene. Kako objašnjavaju autori tih studija, stvar je u tome što samohrani roditelji često većinu vremena rade te se ne stignu posvetiti djetetu i njegovom učenju. Zbog toga djeci koja odrastaju samo s jednim roditeljem može biti teže učiti te obavljati svakodnevne zadatke poput domaće zadaće.

Osim akademskih poteškoća, djeca koja imaju samo jednog roditelja često su izložena stresu zbog razvoda ili gubitka drugog roditelja. To ih čini sklonijima anksioznosti, depresiji i osjećaju usamljenosti, objašnjavaju psiholozi. Mnogi se roditelji nakon razvoda ponovo žene ili udaju, što može imati dodatne negativne posljedice na dijete ako se još nije pomirilo sa situacijom.

Finansijska nesigurnost

Još jedna negativna stvar koja može biti posljedica samohranog roditeljstva je finansijska nesigurnost. Život u zajednici s oba roditelja često znači i veće prihode, što u porodici samohranog roditelja najčešće nije slučaj. Tada su djeca često primorana živjeti skromnije, što nije nužno loše za njih, ali je zasigurno teže, kako njima tako i roditelju koji ih sam odgaja i brine se za njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.