BOLNIČARKA OTKRILA

Kada potražiti ljekarsku pomoć ako se dijete udari u glavu

Zabrinjavajući simptomi uključuju probleme s ravnotežom, nesuvisli govor, lošu koncentraciju

Simptomi za koje bi roditelji trebali znati. Printscreen/Instagram

E. Ag.

23.2.2023

Svaki roditelj zna da su udarci u glavu uobičajeni za djecu koja prave prve korake i tek uče o svijetu oko sebe. Iako je većina udaraca bezazlena, u nekim situacijama treba potražiti ljekarsku pomoć.

Bolničarka Niki Jurkuc (Nikki Jurcutz) na svojoj edukativnoj stranici „Tiny Hearts Education“ podijelila je koristan vodič sa simptomima za koje bi svaki mama i tata trebali znati, a koji ukazuju na to da je udarac u glavu možda opasan.

Upozorila je da zabrinjavajući simptomi uključuju probleme s ravnotežom, nesuvisli govor, lošu koncentraciju, vrtoglavicu i abnormalne promjene ponašanja nakon udarca u glavu.

- Vidjeti krvarenje ili modricu na glavi djeteta može biti stvarno grozno i nemoguće je ne zapitati se je li udarac možda utjecao na djetetov mozak - napisala je Jurkuc.

Kako navodi, na potres mozga ukazuju povraćanje, pospanost, glavobolje, nesvjestica, zamagljen vid, nerazgovijetan govor, zbunjenost, dezorijentiranost i pospanost.

Tim australskih medicinskih sestara koje stoje iza stranice „CPR Kids“ ranije je upozorio da se dijete, ako je kvrga čvrsta poput kuhanog jajeta i nije popraćena pospanošću, povraćanjem ili čudnim ponašanjem, može vratiti igri. Međutim, ako je kvrga mekana, morate posjetiti ljekara što je prije moguće. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.