PREHRANA

Prija li bebi kašica

Neka djeca će oduševljeno prihvatiti prve kašice već u dobi od šest mjeseci, a neka će tek s navršenih deset mjeseci prestati pružati otpor novom obliku hranjenja

Počnite dodavati dohranu s djetetovih šest mjeseci. Ilustracija

"Bebe i mame"

6.4.2019

Majčino mlijeko je prirodna i sasvim dovoljna hrana za prvih šest mjeseci djetetovog života. Ipak, brojne majke prestaju dojiti prije ili uz početak uvođenja raznovrsne prehrane u bebin jelovnik, bez obzira na to što su sve prednosti dojenja ostale iste.  

Vaše mlijeko je i dalje potrebno bebi jer se njegova prehrambena vrijednost čak i povećava većom koncentracijom korisnih tvari u njemu. Krenite s dohranom polako, slijedeći preporučeni raspored uvođenja novih namirnica.

Neka djeca će oduševljeno prihvatiti prve kašice već u dobi od šest mjeseci, a neka će tek s navršenih deset mjeseci prestati pružati otpor novom obliku hranjenja. Budite strpljivi.

1. Počnite dodavati dohranu s djetetovih šest mjeseci - Do šest mjeseci isključivo dojite, a onda počnite davati djetetu da proba druge vrste hrane, uz nastavak dojenja, često i na zahtjev. Osim kašica, za početak su vrlo dobre i različite vrste pahuljica s različitim dodacima.

2. Nastavite dojiti do djetetove druge godine ili duže - Nastavite dojiti toliko dugo i toliko često koliko vi i vaše dijete želite.

3. Provodite "odgovorno hranjenje" - Odgovarajte na znakove gladi svoga djeteta i na njegovu sposobnost hranjenja. Pomažite i ohrabrujte hranjenje, budite strpljivi.

Eksperimentirajte s različitim vrstama hrane, različitim okusima, kombinacijama i teksturama.

Smanjite na minimum ometanja, mnogo se smiješite, gledajte dijete u oči, koristite ohrabrujuće riječi. Neka hranjenje postane vrijeme za učenje i ljubav.

4. Pripremajte i čuvajte hranu na siguran način - Operite svoje i djetetove ruke i pribor za jelo prije pripreme hrane i hranjenja. Najbolje bi bilo djetetu dati hranu odmah nakon pripreme.

Ako pripremljenu hranu morate čuvati izvan frižidera, upotrijebite je u roku od dva sata ili je sačuvajte samo do sljedećeg obroka i temeljito je podgrijte.

Sastojke čuvajte u ohlađenim i zatvorenim posudama, tako da se ne mogu kontaminirati. Izbjegavajte za hranjenje koristiti bočice, jer se teško održavaju čistima.

5. Postepeno povećavajte količinu hrane koju dajete djetetu - Počnite s malim količinama u dobi od šest mjeseci i povećavajte ponuđenu količinu kad vaše dijete pokaže povećan interes, a u isto vrijeme nastavite često dojiti.

Djetetove energetske potrebe od dohrane su 200 kalorija na dan u dobi od šest do osam mjeseci, 300 kalorija na dan u dobi od devet do jedanaest mjeseci, 550 kalorija na dan u dobi od 12 do 23 mjeseca.

6. Mijenjajte oblik i sadržaj hrane - Odgovarajte na interes djeteta i njegovu sposobnost prihvatanja različitih tekstura i okusa. Na početku bebe trebaju meku hranu, ali uskoro nauče žvakati.

S osam mjeseci bebe mogu jesti hranu koju mogu same držati u ruci. S 12 mjeseci mogu jesti većinu hrane koju jede i ostatak porodice, narezanu na male komade ili razmekšanu po potrebi.

7. Povećajte učestalost davanja hrane - Sa šest do osam mjeseci ponudite hranu dva do tri puta na dan, a s devet do 24 mjeseca, tri do četiri puta na dan, s dodatkom hranjive užine jednom ili dvaput dnevno, po želji, uz dojenje.

8. Dajte djetetu hranu bogatu hranjivim tvarima - Dajte mu meso, perad, ribu ili jaja svaki dan ili što je češće moguće. Dajte djetetu grah, grašak, leću, paste od orašastih plodova i mliječne proizvode, pogotovo ako obroci ne sadrže namirnice životinjskog porijekla. Svaki dan dajte djetetu voće i povrće u boji.

Nemojte djetetu davati samo rižu ili kukuruznu kašu, nego dodajte namirnice bogate hranjivim sastojcima, kao što su smrvljena riba, jaja, mahunarke i paste od orašastih plodova.

Nemojte davati gazirana pića, zašećerene sokove ili čaj. Ta pića pune želudac i zamjenjuju hranjivije namirnice. Ako je žedno, ponudite mu majčino mlijeko ili čistu prokuhanu vodu.

9 Zaštitite zdravlje vitaminima i mineralima - Dajte djetetu širok spektar namirnica, jer će to povećati mogućnost zadovoljenja njegove potrebe za vitaminima i mineralima.

10 Tokom djetetove bolesti češće dojite - Dok je dijete bolesno, ponudite mu više tekućine. Barem dvije sedmice nakon bolesti potičite dijete da jede više hrane.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.