ZDRAVE NAVIKE

Rotkvice: Otkrivamo super recept pomoću kojeg će djeca zavoljeti ovu često zanemarenu povrćku

Bogate su antioksidansima i vitaminom C, te pružaju niz zdravstvenih beneficija, uključujući poboljšanje probave i jačanje imunološkog sistema

Obiluju vitaminima i mineralima. Facebook

Dž. R.

14.5.2024

Sezona je rotkvica, a to je povrće koje možda i ne dobija dovoljno pažnje u kuhinji pa samim tim i djeca ga rijetko jedu, što je šteta obzirom na to da su jako zdrave.

Jačanje imuniteta

Bogate su antioksidansima i vitaminom C, te pružaju niz zdravstvenih beneficija, uključujući poboljšanje probave i jačanje imunološkog sistema.

Pri kupovini rotkvica tražite čvrste, glatke rotkvice svijetle boje. Izbjegavajte one koje imaju pukotine ili meka mjesta.

U toku pripreme operite ih tekućom hladnom vodom. Ako su listovi pričvršćeni, mogu se također koristiti u salatama.

Rotkvice se mogu jesti sirove, kisele, peći ili dinstati. Pečene rotkvice postaju blaže i slatkaste, što može biti privlačnije djeci.

Da bi poboljšali okus, možete dodati maslinovo ulje, so, biber, jabučni ocat ili limunov sok. Biljni začini kao što su peršun, kopar ili timijan također dobro pašu uz rotkvice.

Pire od pečenih rotkvica s medom

Ovaj recept je odličan način da se rotkvice učine privlačnijima za djecu, jer pečenjem postaju slađe i kremastije.

Sastojci za recept: 300 g rotkvica, 1 kašika maslinovog ulja, 2 kašike meda, so i biber po ukusu, 1/2 kašičice sušenog kopra, 50 ml mlijeka (po potrebi za teksturu).

Priprema:

1. Operite rotkvice i odstranite listove. Prepolovite ih ili ako su veće, narežite na četvrtine.

2. Prebacite rotkvice na pleh obložen papirom za pečenje. Pokapajte maslinovim uljem i medom, posolite i pobiberite te pospite koprom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, dok ne omekšaju.

3. Pečene rotkvice stavite u blender ili koristite gnječilicu za krompir. Dodajte malo mlijeka da dobijete glatku teksturu. Po potrebi dodajte još soli, biber ili meda.

4. Poslužite toplo kao prilog ili kao glavno jelo uz dodatak integralnog tosta.

Ovaj recept ne samo da čini rotkvice privlačnijima za djecu, već pruža i zdravu alternativu tradicionalnim prilozima poput krumpira.

Brojni vitamini

Rotkvice su iznimno korisne za djecu i njihov razvoj iz nekoliko razloga.

Odličan su izvor vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema i pomaže u apsorpciji željeza. Također, sadrže kalij koji je važan za pravilno funkcioniranje mišića i nervnog sistema.

Sadržaj vlakana u rotkvicama pomaže u održavanju zdravog probavnog sistema, što je važno za prevenciju zatvora, česta briga kod djece.

Rotkvice su niskokalorične, što ih čini odličnom grickalicom koji ne doprinosi prekomjernoj težini, a ujedno zadovoljava potrebu za hrskavim zalogajem.

Ove prednosti čine rotkvice izvrsnim izborom za uključivanje u prehranu djece, pomažući im da razviju zdrave prehrambene navike od malih nogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.