MISTERIJA KOD OLOVA

Gdje je nestao Hamid Ferhatović (57), supruga Ćatiba u suzama: "Samo da mi je da ga pronađu"

Komšija, policijski inspektor u penziji, tražio Hamida na dan nestanka i tvrdio da mu je on drvima oštetio automobil

Supruga Ćatiba na pragu kuće koju je gradila s Hamidom. E. Trako

18.7.2023

Samo da ga pronađu..., ovo je jedina rečenica koju ponavlja Ćatiba Ferhatović, supruga Hamida Ferhatovića (57) iz Čuništa kod Olova.

Hamid je 30. maja otišao u šumu i otad mu se gubi svaki trag. Pokrenuta je intenzivna potraga. GSS, FUCZ, policija, vatrogasci, komšije, mještani, prevrnuli su svaki kamen. Pet dana nakon početka potrage uspjeli su pronaći sjekiru koju je sa sobom u šumu odnio Hamid.

Bez mobitela

I otad ništa. Misterija.

- FUP je preuzeo istragu. Rekli su mi da rade. Uzeli su i brojeve telefona, i njegove telefone. Jer on nije ponio mobitel. Ne znam više ništa, oni meni ništa ne govore, valjda istraga tako nalaže - govori uplakana Ćatiba Ferhatović na pragu kuće koju je zajedno s Hamidom gradila.

- I ovo da dočekam, dragi Bože - govori kroz suze.

Kenan Smailhodžić, mještanin Čuništa, nekoliko dana prije nestanka Hamida vratio se iz Švedske. Odmah po saznanju da je nestao, kao i desetine drugih komšija, uključio se u potragu za Hamidom.

- Ova drva su njegova. On ih je sakupljao i mi smo s ove lokacije krenuli u potragu. Ovdje je, tako da kažem, bila baza gdje se pravio plan kako dalje - govori Kenan Smailhodžić reporteru "Avaza".

Smailhodžić pokazuje mjesto gdje su pronađena drva. E. Trako

Objašnjava da je prvih dana bilo mnogo ljudi u potrazi, ali da je s vremenom entuzijazam za potragom splasnuo.

- Cijelo selo je u šoku, niko ne zna šta se čovjeku dogodilo. Nevjerovatno. Ali, eto, policija je sada sve preuzela, pa ćemo vidjeti - dodaje Smailhodžić i kaže da će on opet ići u potragu, čim nadležni to budu tražili.

Šta je pričao

Ono što cijelo selo zna, a i šire se pripovijeda, jeste situacija koju je Hamid imao s komšijom, policijskim inspektorom u penziji (identitet poznat redakciji).

Kako se saznaje, taj komšija je u danu kada je nestao Hamid pričao po selu da mu je Hamid drvima oštetio automobil te je pitao "gdje je Hamid".

Hamid Ferhatović: Nestao 30. maja. Avaz

Poslije toga je bio nedostupan četiri sata.

Ne tvrdeći apsolutno ništa niti aludirajući na bilo koga, policija, vjerovatno, ima i ovu informaciju u sklapanju mozaika istrage, kako bi se Hamid Ferhatović pronašao.

U selu rijetko ko želi govoriti o nestanku

Kako to obično biva, u ovakvim situacijama rijetki su oni koji žele govoriti o nestanku Hamida Ferhatovića.

Uglavnom, većina komšija s kojima smo neformalno razgovarali za Hamida Ferhatovića kaže da nikada nije bio u bilo kakvim konfliktima niti se s nekim svađao.

- Zlatan čovjek - govore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.