ŽENA

Tableta za „dan poslije“ - kada i kako

Hitna kontracepcijska tableta, zbog visokog sadržaja hormona, nije namijenjena za redovitu upotrebu

Avaz.ba

3.12.2017

Nekoliko je situacija u kojima žena poželi uzeti pilulu za dan poslije: možda je kondom puknuo, možda je zaboravila popiti kontracepcijsku pilulu ili je pogrešno

izračunala ciklus ovulacije. U svakom slučaju, pilula je učinkovita za sprečavanje neželjene trudnoće do pet dana nakon nezaštićenog odnosa.

U navedenim situacijama najbolje je odmah otići ginekologu koji će dati recept za pilulu pa pravo u apoteku. Pakiranje postkoitalne kontracepcije uključuje samo jednu tabletu koju treba primijeniti do 72 sata (3 dana) nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Hitna kontracepcija je samo u tom slučaju iznimno efikasna u sprečavanju trudnoće.

 Što prije, to bolje.

Što se ranije popije tableta, to su veći izgledi za sprečavanje trudnoće. Za maksimalnu efikasnost tabletu treba popiti u roku od 24 sata poslije snošaja. Njena efikasnost, naime, zavisi od toga koliko je sati prošlo od nezaštićenog spolnog odnosa:

- u roku od 24 sata – efikasnost: 95 posto,

- između 25-48 sati – efikasnost: 85 posto,

- između 49-72 sati – efikasnost: 58 posto.

 Kako djeluje

Pilula sadrži visoke doze hormona (najčešće progestin, ali neke hitne kontracepcijske pilule sadrže visoke doze i estrogena i progestina) koji zaustavljaju ovulaciju. Djeluje tako što sprečava oplodnju jajašca i sprečava da se eventualno oplođeno jaje implementira u maternici.

Tableta zapravo odgodi ili spriječi porast luteinizirajućeg hormona (LH), koji dovodi do ovulacije. Time se ovulacija odgađa za 2-3 dana, što je dovoljno da odumru spermiji koji su prilikom odnosa zaostali u rodnici.

Koliko često uzeti tabletu za "dan poslije"?

Hitna kontracepcijska tableta, zbog visokog sadržaja hormona, nije namijenjena za redovitu upotrebu. Stoga je treba primjenjivati samo u hitnim slučajevima.

Međutim, treba uvijek imati na umu da postkoitalna kontracepcija ima puno manje nuspojava i zdravstvenih rizika od tzv. tablete za pobačaj ili izazvanog prekida trudnoće u bolnici.

Općenito govoreći, tableta za "dan poslije" bi se trebala uzeti samo jednom unutar menstrualnog ciklusa. Evo i zašto:

1. Postkoitalna kontracepcija nije toliko efikasna kao dugoročne kontracepcijske metode. Iako njena efikasnost unutar 24 sata iznosi 95 posto, redovito uzimanje kontracepcijskih tableta pruža još veću sigurnost (efikasnost oko 98 posto).

2. Hitna kontracepcija može narušiti regularnost menstruacije tokom mjeseca u kojem je primijenjena. To znači da se menstruacija može pojaviti ranije ili kasnije no obično. Budući da je menstruacija glavni način da otkrijete jeste li trudni ili ne, s redovitom upotrebom postkoitalne kontracepcije biste mogli povećati nivo neizvjesnosti.

3. Iako ne postoji ozbiljan medicinski razlog za ograničenje uzimanja hitne kontracepcije, te iako nema dokaza za dugoročne štetne posljedice po zdravlje, tableta za "dan poslije" dizajnirana je za hitnu upotrebu.

Ko ne smije uzimati tabletu za „dan poslije“?

Hitnu kontracepciju ne smiju uzimati žene preosjetljive na sastojke pilule, kao i trudnice. Uobičajene kontraindikacije za redovnu kontracepciju NE odnose se i na hitnu kontracepciju.

Žene koje boluju od nekih težih bolesti (astma, oštećenje jetre itd..) trebaju se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja hitne kontracepcije. Djevojke u adolescentnoj dobi također smiju uzimati hitnu kontracepciju.

Kako saznati djeluje li tableta za "dan poslije"?

Jasan pokazatelj efikasnosti hitne kontracepcije je jedino pojava sljedeće menstruacije. Upravo zato ginekologu se treba obratiti u sljedećim situacijama:

- ako sljedeća menstruacija kasni više od 5 dana,

- u slučaju pojave intenzivnog ili neobično blagog krvarenja,

- u slučaju iznenadne ili neobične pojave boli u donjem dijelu trbuha,

- ako je žena zabrinuta zbog moguće trudnoće.

 U kojim slučajevima hitna kontracepcija ne djeluje?

Hitna kontracepcija ne djeluje neposredno pred ovulaciju i nakon ovulacije, što znači da pilule za dan poslije nisu abortivi, jer ne mogu spriječiti ovulaciju koja je već gotovo dovršena, a time ni kasniju oplodnju.

Pilula za dan poslije najbolje djeluje do 2 dana prije ovulacije, kada je inače najveća šansa za trudnoću. Prema literaturi hitnu kontracepciju je potrebno koristiti neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa.

Međutim, ova je preporuka dana uz pretpostavku da žene ne znaju u kojoj su fazi ciklusa. Ukoliko žene to znaju (naprimjer nakon ultrazvučnog ginekološkog pregleda) hitna kontracepcija se ne mora uzeti.

 Kombinacije s drugim metodama kontracepcije

Često se postavlja pitanje šta uraditi ako je korištena druga metoda kontracepcije, je li i tad potrebno uzimati hitnu kontracepciju? U odovoru na ovo pitanje navode se dvije moguče situacije:

1. Ukoliko je korištena neka od nepouzdanih metoda (kondom, prekinuti odnos) potrebno je uzeti hitnu kontracepciju.

2. Ukoliko je korištena neka od pouzdanih metoda (intrauterini uložak, pilule) hitnu kontracepciju nije potrebno uzeti, osim u slučaju da se zaboravilo uzeti pilulu dva dana, i slično.

 Šta učiniti ako se povrati tableta za "dan poslije"?

Ako se povraćanje javi unutar 3 sata od uzimanja hitne kontracepcije, mora se uzeti druga tableta. Ukoliko se povrati nakon 3 sata od prvotnog uzimanja tablete, ponovna upotreba postkoitalne kontracepcijske metode više nije potrebna.

6. Koje su nuspojave uzimanja hitne kontracepcije?

Glavobolja (u do 20% korisnica), mučnina, bolna sljedeća menstruacija, umor, vrtoglavica. Sljedeća menstruacija može doći ranije ili kasnije od očekivane.

7. Kakve su posljedica za trudnoću ukoliko do nje ipak dođe?

Prema zasada dostupnim podacima trudnoće u žena koje su koristile hitnu kontracepciju razvijaju se uredne, bez vidljivih posljedica bilo po ženu bilo po dijete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.