ŽENA

Virus koji se prenosi seksualnim kontaktom: HPV odgovoran za dvije trećine karcinoma maternice

Sekundarna prevencija je dobro organizirani skrining

Zijada KARIĆ

30.11.2017

Humani papiloma virus (HPV) je virus, mikroorganizam, potpuno različite građe od bakterija i gljivica. U strukturi ima samo jednu DNK i spada u porodicu Papillomaviridae. Kao takav lako ulazi u humane ćelije i ugrađuje se u humani DNK, kaže dr. Željko Pavlović, specijalista ginekologije i akušerstva - onkolog iz Naše klinike u Istočnom Sarajevu. 


Neoplastične promjene

Dr. Pavlović: Papa-test jednom u godini

- Identificirano je oko 200 različitih genetskih tipova HPV-a, od kojih neki izazivaju benigne papilome ili bradavice kod čovjeka (tipovi 1, 2, 4 i 7), dok drugi izazivaju pojavu kancera, posebno skvamoznog karcinoma cerviksa uterusa i anogenitalne regije. Također, neki tipovi izazivaju karcinome larinksa – kazao je dr. Pavlović. 

Od svih genotipova koji su identificirani, kaže dr. Pavlović, 15-20 inficiraju donji genitalni trakt žene. Zavisno od težine neoplastičnih promjena koje izazivaju, ovi HPV tipovi su podijeljeni u grupe, visokorizična grupa, obično detektirana u H SIL lezijama i invazivnom kanceru, i niskorizična grupa, obično viđena u L SIL lezijama i subkliničkim infekcijama.

- Udruženost HPV infekcije i cervikalne patologije stimulirala je interes da se koristi HPV detekcija kao dodatna skrining metoda citološkoj evaluaciji, odnosno trijazni test HPV infekcija je samo početni događaj, a dodatne mutacije su neophodne za transformaciju. Ove promjene olakšavaju kofaktori: prateće infekcije, deficijencija u ishrani, pušenje, hormonalni poremećaji i kao najvažniji imunosupresija – naveo je dr. Pavlović.

Efikasna zaštita

Dodaje da se HPV prenosi spolnim putem i to ne samo penetracijom, već i kontaktom „kožu na kožu“ u području spolovila. Prevencija karcinoma grlića maternice može biti primarna, tj. prevencija infekcije HPV-om kroz edukaciju adolescenata za odgovorno seksualno ponašanje, razvoj djelotvornog profilaktičkog cjepiva i djelotvornog vaginalnog mikrobicida.

- Sekundarna prevencija je dobro organizirani skrining. Američko udruženje za rak (American Cancer Society, ASC) i mnoge druge organizacije u SAD preporučuju Papa-test jednom u godini od početka seksualnog života ili od 18. godine i kontinuirano rjeđe prema nahođenju ljekara i pacijentice nakon tri ili više urednih godišnjih testova.

Ono što je zabrinjavajuće u našim uslovima je da se još veliki procent karcinoma grlića maternice dijagnosticira u uznapredovalom stadiju – istakao je dr. Pavlović.

Vakcina spada u primarnu prevenciju i odnosi se na populaciju koja još nije stupila u seksualne odnose. Vakcinacija pruža efikasnu zaštitu od dva najčešća tipa HPV-a, tipova 16 i 18, odgovornih za skoro 2/3 svih slučajeva raka grlića maternice i mnoge abnormalne rezultate Papa-testa. Međutim, ona ne štiti od svih tipova virusa sposobnih da izazovu rak grlića maternice.

Blage propratne reakcije 

  •  Vakcinacija prvenstveno štiti od infekcija HPV-om, a najbolju zaštitu pruža ako se izvrši prije početka seksualnog života  

  •  Nije dokazano da vakcinacija štiti od bolesti ako je osoba inficirana HPV-om u momentu vakcinacije.  

  •  Vakcinacija se do sada pokazala pouzdanom  

  •  Klinička ispitivanja ukazala su samo na blage propratne reakcije tipične za sve vakcine 

  •  Vakcinacija protiv HPV-a smanjuje rizik pojave raka grlića maternice, ali ga i ne isključuje. Ako ste vakcinisani, vrlo je važno da nastavite redovno ići na skrining preglede Papa-testom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.