SAVJETI

Prirodno čišćenje jetre

Avaz.ba

22.4.2018

Detoksikacija jetre provodi se radi čišćenja kako bi se obnovile ćelije jetre zbog eventualnih oštećenja zbog negativnog djelovanja štetnih tvari.

Lijekovi i toksini

Jetra je najveća žlijezda u našemu organizmu i najveća tvornica s nizom važnih funkcija - u njoj se odvija metabolizam svih makronutrijenata, ugljikohidrata, bjelančevina i masti, ali i eliminacija štetnih produkata metabolizma, lijekova, toksina...

Upravo zato, potrebno joj je pružiti prehranu koja će osigurati njeno zdravlje i pravilan rad. Prehrana bi se trebala sastojati od:

 Svježeg voća, poput jabuka, citrusa

 Gorkog povrća, poput artičoka, šparoga, cikorije, radiča, komorača

 Izvora bjelančevina, poput leće, plave ribe, probiotskih jogurta

 Maslinovog ulja, lanenog ulja, bučinog ulja

 Cjelovitih žitarica

Jetra voli gorke biljke, koje joj olakšavaju metaboliziranje hranjivih tvari, posebno masti, i imaju blagotvoran učinak na ćelije, zato je poželjno u prehranu ubaciti i biljne čajeve, poput koprive, maslačka, čička te protuupalne i antivirusne začine bijeli luk, ruzmarin, mentu, klinčić, kurkumu.

 Opterećenje rada

Ako je potrebno, mogu se uvesti i dodaci prehrani, koji pomažu obnovu i rad jetrenih ćelija: sikavica, alfa lipoična kiselina i niz drugih preparata koji se individualno pripisuju, ovisno o zdravstvenom stanju jetre.

U prehrani je potrebno izbjegavati sve što dodatno opterećuje rad jetre: alkohol, procesuirane proizvode od bijelog brašna, masnije grickalice, gotove umake, mesne koncentrate, vrhnja, masne sireve, gazirane napitke i sl.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.