ZDRAVLJE U KUĆI

April je najkritičniji

Avaz.ba

18.4.2018

Dolaskom proljeća počinje cvjetanje prvih stabala i biljaka. Zbog toga se povećava broj novodijagnosticiranih i pogoršavaju simptomi kod onih koji već imaju alergije. Najčešće se viđa alergijski rinitis, a učestalo se javljaju i alergijski laringitis, alergijski dermatitis, astma, kao i razne alergije na namirnice, lijekove, prašinu ili pelud.

Peludne alergije

April je najkritičniji mjesec što se tiče koncentracije peluda u zraku, što posebno muči osobe alergične na različite vrste peludi. Da biste na vrijeme spriječili pojavu simptoma alergije, koja uveliko ometa svakodnevni život, važno je znati na šta ste tačno alergični i kada je utjecaj te biljke visok.

Danas smo sve češće svjedoci izloženosti zagađenom okolišu, hrani punoj konzervansa, aditiva i pesticida, a i sama priroda ponekad zna biti naš neprijatelj - naročito u doba cvjetanja pojedinih biljaka. Smatra se da 5-10 posto populacije ima neki oblik alergijske bolesti, a sve je više alergičara među djecom i mladima.

- Lijepo i toplo vrijeme donijelo je cvjetanje velikog broja biljaka te pojavu polena, koji je alergen na koji će polenskom reakcijom reagirati veliki broj ljudi. Alergijska kihavica najčešće je hronično oboljenje, a od raznih vrsta alergija pati svaki četvrti-peti čovjek.


Nemoguće je prevenirati nastanak alergije, jer mnoge osobe imaju genetsku predispoziciju, reakcija će se pojaviti, ali možemo utjecati na kliničku sliku, smanjiti preosjetljivost - kazao nam je dr. Emir Gušo, doktor medicine.

Aktivacija imunosistema

Savremena terapija, lokalna i sistemska, uglavnom simptomatska, nije dala očekivane rezultate pa je paralelno s njom zastupljena i terapija imunomodulacije. Istovremeno se primjenjuju potpuno prirodne supstance, koncentrati koji će napraviti detoksikaciju, produkciju i aktivaciju ćelija imunosistema za daljnju borbu s alergenima u pogođenoj regiji ili organu i šire.

Dr. Emir Gušo kaže da je GE132 preparat ovakve namjene. Svih šest komponenti, djelujući istovremeno i udruženo, svojom specifičnošću utječe na ublažavanje simptoma i njihovu prorijeđenost skoro do izostanka reakcije. Izostaju malaksalost, napetost, glavobolja, tahikardija i propratni simptomi, koji su dobra podloga za neku od bakterijskih i virusnih infekcija.

Za djecu stariju od tri godine preporučuje se upotreba 100 posto prirodnog dodatka prehrani GEKIDS koji, zahvaljujući sedam prirodnih komponenti, štiti imunološki sistem i djeluje preventivno.

Abeceda alergenih biljaka

Alergeni pelud podijeljen je prema porijeklu: pelud trava, pelud korova i pelud stabala. Abeceda alergenih biljaka donosi popis najčešćih.

Drveće: borovi, breza, čempresi, grab, hrast, hrast crnika, jasen, joha, lijeska, maslina, pitomi kesten, platan, topola i vrba.

Trave: zbog brojnosti vrsta i široke rasprostranjenosti, glavni su izvor visokoalergenog peluda.

Korovi: ambrozija, crkvina, koprive, loboda, pelin i trputac.

Kada znamo koji su poleni u zraku dominantni, obratit ćemo pažnju, sačuvat ćemo se i pojačati dozu GE132. Dr. Emir Gušo preporučuje 2+1 ili 2+2 u periodu visoke koncentracije, a potom nastaviti s dozom održavanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.