SAVJETI

Krv u stolici? Hitno doktoru!

"Zdravlje u kući"

13.4.2018

Stolica ili feces naziv je za krajnji produkt varenja hrane u gastrointestinalnom traktu koji se izbacuje kroz anus. Obično se stolica sastoji od 25 procenata čvrstih supstanci i 75 procenata vode. U čvrstim supstancama nalaze se ostaci nesvarene hrane, nesvarljive supstance, ponekad i neki svarljivi sastojci koji se nisu apsorbirali (npr. masne kiseline), sekreti iz digestivnog trakta.

Ugljeni hidrati, masti iproteini skoro se potpuno vare i resorbuju, pa u stolici zdrave osobe ima malo nesvarenih ostataka hrane. Stolica sadrži i bakterije. Laboratorijskim ispitivanjem stolice dobija se uvid u funkciju jetre, pankresa, crijeva i cjelokupnog probavnog trakta.

No, uvijek je dobro obratiti pažnju na svoju stolicu nakon velike nužde, odnosno na njen oblik boju i veličinu. Nije isto kao laboratorijska analiza, ali može reći mnogo o stanju organizma

Promjene u stolici često su prvi znak oboljenja crijevnog trakta pa treba obratiti pažnju na oblik i boju stolice, na prisustvo krvi, sluzi i gnoja u stolici i na njenu učestalost.

 Oblik stolice

Normalan oblik stolice treba biti duguljast, glatke, mekane površine, a stručnjaci ističu da bi svaki dan trebalo imati jednu do dvije stolice srednje konzistencije.

Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz ishrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da se stolica predugo zadržala u debelom crijevu. Stoga treba povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.

Tvrda ali grudvičasta stolica najčešće upućuje na zat0pr (opstipaciju) i dehidraciju. Ishranu je u ovom slučaju važno uravnotežiti biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tečnosti.

Stolica u mekim komadićima upućuje na potrebu prečišćavanja crijeva tečnošću i zdravijom ishranom, ali ovakva učestala stolica smatra se blagim proljevom (dijarejom) i može biti znak bolesti crijeva.

Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crijevima, odnosno prebrzo prolazi kroz digestivni trakt. Previše je rijetka, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Ukoliko potraje predugo zahtijeva liječnički pregled.

Boje upozorenja

Ishrana i vrste namirnica značajno utiču na boju stolice (cvekla i mrkva daju karmin ili narančastu boju, a velika konzimacija mlijeka bijelo-sivu boju), ali promjene boje mogu biti uzrokovane i pojavom patoloških stanja.

Normalna stolica je smeđa zbog svog sastava koji čine: voda, bakterije, ostaci crvenih krvnih zrnaca i nesvarljive biljne materije kao što je celuloza uz bjelančevine i masti.

Crvena stolica je zabrinjavajuća jer pokazuje prisustvo krvarenja iz donjeg dijela digestivnog trakta zbog hemoroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. No, ova boja stolice može biti posljedica konzumiranja crvene hrane kao što je, na primjer, cvekla.

Zelena stolica može biti posljedica lučenja žuči koja je prebrzo prošla kroz digestivni trakt i nije stigla boju promijeniti u smeđu. Može biti posljedica Crohnove bolesti, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili grožđa.

Žuta stolica može biti znak poremećaja žučne kese zbog čega dolazi do nepravilnog lučenja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitima, zato ukoliko je učestala, treba napraviti analizu stolice.

Sivo obojena stolica je znak nedostatka zuči u crijevima i karakteristična je za pojavu opstruktivne žutice.

Krvarenje iz gornjeg dijela digestivnog trakta (krvareći ulkusi želuca ili duodenuma) čine stolicu crnom (apsolutna indikacija za hitno javljanje liječniku). Crna stolica se može javiti i kod uzimanja nekih lijekova (bizmuta, preparata željeza, aktivnog uglja).

Izrazito tamna stolica se također javlja kod poremećenog metabolizma bilirubina i manifestuje se kao bolest pod imenom hemolitička žutica.

Učestalost stolice

Broj i učestalost stolica variraju od osobe do osobe. Redovita stolica može biti od 2 - 3 puta dnevno do 2 - 3 puta sedmično. Normalno pražnjenje je jednom do dva puta dnevno bez bola i peckanja.

Mala i tvrda stolica najčešće se javlja kada je ishrana siromašna vlaknima te uzrokuje naprezanje tokom obavljanja nužde. Ishrana bogata vlaknima, veći unos tečnosti i konzumiranje probiotika riješit će problem.

Česta i rijetka stolica može biti posljedica intolerancije na određene namirnice, može biti uzrokovana i lijekovima koje ne podnosite, zato obratite pažnju na navike i ukoliko se rijetka stolica nastavi, posjetite liječnika.

Tri oblika krvarenja

U gastroenterologiji postoji pravilo da je „svako krvarenje iz digestivnog trakta uzrokovano karcinomom“ dok se drugačije ne dokaže. Pojava krvi u stolici može biti posljedica mnogih poremećaja u digestivnom traktu. Postoje tri oblika krvarenja: melena, hematohezija i okultno krvarenje.

1. Okultna krvarenja su minimalna krvarenja koja se često ponavljaju. Ne izazivaju promjene u boji stolice i mogu se dokazati biohemijskim probama. Ona su česti uzroci uporne anemije, a najčešće posljedica tumora u desnoj polovini debelog crijeva.

2. Melena podrazumijeva katranasto crnu stolicu, a nastaje kao posljedica krvarenja iz jednjaka, želuca, dvanaestopalačnog crijeva. Melena može biti tečna, putridna kada je svježa i ukazuje na akutno krvarenje, ili formirana (stara), koja ukazuje na krvarenje koje je stalo.

3. Hematohezija je pražnjenje svježe, svijetle krvi sa stolicom ili bez nje. Stolica može biti normalno prebojena. Najčešće nastaje kao posljedica krvarenja iz terminalnog segmenta debelog crijeva i analnog otvora. Nekada je praćena izbacivanjem krvnih koaguluma u sluzi.

Najčešće se krv u stolici javlja kao posljedica hemoroidne bolesti. Krv je tada svježa i jarko crvena, pojavljuje se na kraju stolice, posebno nakon „tvrde stolice„ , ostavlja „trag“ na papiru. Međutim, iako je bolest veoma rasprostranjena u našoj zemlji, nije dovoljno samo posumnjati na hemoroide, nepohodno je dijagnozu potvrditi ili isključiti sve druge moguće razloge pojave krvi u stolici.

Sluz u stolici

U normalnoj stolici se sluz ne vidi golim okom. Ako se sluz pojavi na površini, najčešće je izazvana iritabilnim kolonom. Ona je znak neurogene disfunkcije, ali se mora isključiti prisustvo tumora i upalnog procesa. Sluz izmiješana sa stolicom govori o promjenama u gornjem dijelu digestivnog trakta, najčešće upalnog karaktera, obično uzrokovanog ulceroznim kolitisom. Sluz se normalno javlja u stolici nakon uzimanja laksativa ili nakon klizme.

Najčešće tegobe

Opstipacija je stanje kada izostane spontano pražnjenje crijeva i predstavlja jednu od najčešćih tegoba vezanih uz probavni sistem. To je pojam koji obuhvaća rijetko pražnjenje crijeva, osjećaj nepotpunog pražnjenja te napinjanje i pritisak prilikom pražnjenja. 

Opstipacija, dakle, predstavlja izostanak redovite stolice, a konstipacija je pojam koji opisuje manje od tri stolice sedmično tokom duljeg vremenskog perioda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.