Istraživanje pokazalo kako nema više opravdavanja

Sami smo krivi ako ne mršavimo

Avaz.ba
14.04.2018 08:35

Na željeni gubitak kilograma utječu količina i kvalitet hrane koju unosimo u organizam, a genetske varijacije tek neznatno pridonose njihovom lakšem gubitku kada su posrijedi određene dijete, ali za sam proces mršavljenja nisu presudne, pokazalo je istraživanje naučnika s američkog Univerziteta Stanford, provedeno na 609 odraslih pretilih osoba.

Ispitanici su prošli genetsko i inzulinsko testiranje prije nego što su nasumično tokom jednogodišnjeg perioda podvrgnuti jednoj od dvije dijeta - niskokaloričnoj ili dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata.

Genetska analiza pokazala je da postoje varijacije povezane s načinom na koji organizam procesuira masnoće ili ugljikohidrate, ali bez obzira na gene, nivo inzulina ili vrstu dijete, ispitanici su u predstojećem tromjesečju izgubili, prosječno, između pet i šest kilograma.

Pokazalo se da je na gubitak kilograma utjecala zdrava prehrana, kažu naučnici. Učesnici istraživanja koji su konzumirali više povrća i manje prerađene hrane, zašećerenih pića i nezdravih masnoća, izgubili su i više kilograma.

Jedemo da bismo napunili želudac i postigli sitost, a ako je pri tome riječ o povrću, izgubit ćemo na težini. No, ako konzumiramo pržene krompiriće i zalijemo ih gaziranim pićem, dobit ćemo na težini.

Tagovi

Mršavljenje
NA VRH