SAVJETI Hemikalije iz boje stanjuju vlasi i čine ih podložnijima oštećenjima

Ne radite to obojenoj kosi

"Zdravlje u kući"
13.04.2018 15:21

Hemikalije iz boje stanjuju vlasi i čine ih podložnijima oštećenjima pa je toj kosi potrebna bolja i drugačija njega. Također, postoje neke stvari koje biste trebali prestati raditi ako želite da vaša kosa izgleda lijepo i njegovano, a evo i o čemu je tačno riječ:

1. Ne perite kosu odmah nakon bojenja

Stručnjaci za bojenje kose savjetuju da pričekate što je više moguće s prvim pranjem kose nakon njenog bojenja. Vlasima je potrebno neko vrijeme da u potpunosti upiju i zadrže boju, pa bi bilo poželjno pričekati najmanje dan prije prvog pranja. Također, trebali biste koristiti šampon za obojenu kosu i to po mogućnosti za svoju boju.

2. Ne tretirajte je toplinom

Fen, pegla i uvijač za kosu štete i prirodnim vlasima, a oštećenja su još vidljivija na obojenoj kosi. Kada je često izložena velikoj toplini, i boja blijedi pa bi bilo poželjno izbjegavati navedeni pribor kad god je to moguće.

3. Ne zaboravljajte staviti regenerator

Čak i ako ga nikada niste imali potrebu koristiti na prirodnoj kosi, obojenoj je regenerator potreban za svjež i sjajan izgled. On ne pomaže samo obnoviti oštećenu kosu već i ostavlja zaštitni sloj koji čuva boju. Koristite ga pri svakom pranju i obilno ga nanesite na vrhove jer su oni najoštećeniji.

4. Koristite proizvode za njegu

Obojenoj kosi potrebna je dodatna njega jer gubi sjaj. Ako želite da izgleda zdravo i blistavo, obavezno nabavite neko njegujuće ulje ili serum za kosu i koristite ga nakon svakog pranja.

5. NE trljate je grubo ručnikom

Sušenje kose ručnikom u svakom je slučaju bolje od feniranja. No pri tome ne biste smjeli biti grubi jer to oštećuje kosu, a ispucale vlasi slabije zadržavaju boju. Kosu je nakon pranja najbolje na pet minuta umotati u ručnik koji će upiti višak vlage, a nakon toga ostaviti je da se osuši na zraku.

NA VRH