ZDRAVLJE U KUĆI

Šta jesti da bi se željezo održalo

Avaz.ba

12.4.2018

Da bi se anemija liječila i održavao nivo šećera u krvi, nutricionistica Inga Marković preporučuje sljedeće grupe namirnica:

1. Integralne žitarice - crni hljeb, graham hljeb, raževi hljeb, tjestenine od integralnog brašna, ovas, ovsene mekinje, ovsena kaša

2. Mlijeko i mliječni proizvodi - svježe kravlje mlijeko, kravlji sir, fermentirani mliječni proizvodi, jogurt, kiselo mlijeko i kefir

3. Meso, riba i jaja - goveđe meso, piletina, puretina, teletina, junetina, janjetina, morske ribe, plodovi mora i žumance

4. Povrće - zelena salata, blitva, špinat, peršun, kelj, kupus, list celera, keleraba, leća, grah, soja, krompir, mrkva, luk, paradajz, kukuruz, cvekla, paprika...

5. Voće - trešnje, višnje, smokve, breskve, grožđe, borovnica, jagoda, kupina, crna ribizla, kajsija, šipak, citrusno voće, suho voće, grožđe, smokve, orasi, kikiriki, pistacije

6. Ostala hrana - kakao, sok od cvekle, majčina dušica, kopriva, crna čokolada


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.