ZDRAVLJE U KUĆI

Svrbež kože može biti znak ozbiljnih oboljenja

Avaz.ba

12.4.2018

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić


Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se osoba javlja dermatologu je svrbež kože. Svrbež kože je neugodan osjećaj koji nas tjera na češanje. Svrbež može biti lokaliziran na jedan dio kože ili na čitavu kožu.

Psihička stanja

Ma kako bio neugodan i uporan, lokaliziran ili generaliziran, samo je simptom koji prati brojna oboljenja kože, ali i oboljenja unutrašnjih organa te psihičkih stanja.

Atopijski dermatitis, urtikarija, alergijski i nealergijski kontaktni dermatitis, seboroični dermatitis, lichen planus, psorijaza, alergija na lijekove, alergija na hranu, zatim alergija na kozmetička sredstva, sredstva za pranje, šampone, preosjetljivost na boje koje su prisutne u odjeći, sve su to oboljenja kože praćena generaliziranim svrbežom.

Ubodi insekata te parazitarne bolesti kože, kao što su svrab i ušljivost najčešće su praćeni jakim svrbežom kože. U zimskom periodu, kada je zbog grijanja zrak u prostoriji suh, svrbež može nastati kao posljedica suhoće kože, posebno kod osoba koje se više puta u toku dana tuširaju i pri tome koriste alkalne šampone.

Kod starijih osoba, usljed manjeg rada žlijezda lojnica i znojnica, kao i zbog manjka minerala u koži, javlja se nesnosan svrbež.

Lokalizirani svrbež, kako i samo ime kaže, javlja se na ograničenim dijelovima tijela.

Tako svrbež lokaliziran u predjelu stidne regije najčešće ukazuje na infekciju stidnim ušima, svrbež u vanjskom ušnom kanalu najčešće nastaje zbog alergijske upale vanjskog zvukovoda ili pojačanog prisustva cerumena, svrbež vagine najčešće je znak gljivične infekcije rodnice, svrbež usana nagovještaj je pojave herpesa, svrbež vlasišta uz pojačano perutanje je znak seboroičnog dermatitisa, svrbež oka znak je alergijskog konjunktivitisa, svrbež stopala znak je ili gljivične infekcije stopala ili alergijske reakcije, a svrbež kože šaka najčešće je znak alergijske reakcije na lijekove koje ste unijeli u organizam ili alergijske reakcije na šampone, deterdžente i sapune.


Vrijednosti šećera

Svrbež kože se javlja kod čitavog niza oboljenja unutrašnjih organa. Svrbež koji prati oboljenja unutrašnjih organa uvijek je uporan, dugotrajan i ne može se smiriti sve dok se primarno oboljenje organa ne izliječi. Dijabetičari imaju dugotrajan i uporan svrbež kože čim se vrijednosti šećera povećaju. Kada se vrijednosti šećera normaliziraju, svrbež nestaje.

Oboljenja krvi, najčešće neke vrste limfoma, a to je Hočkinov limfom, i neke oblike anemija, naročito tzv. policitemija, gdje se prekomjerno stvaraju crvena krvna zrnca, karakterizira jak, generalizirani svrbež kože.

Jedan od prvih znakova oboljenja jetre i bubrega može biti svrbež kože.

Liječenje nije jednostavno

Liječenje svrbeža, kao simptoma bolesnog stanja, uvijek je povezano s liječenjem osnovnog oboljenja. To ponekad nije ni jednostavno ni moguće provesti, naročito kod oboljenja unutrašnjih organa.

Za razliku od svrbeža koji se javlja kao simptom parazitarnih oboljenja, kada se, nakon provedene terapije, simptomi svrbeža, koji je i u takvim slučajevima simptom alergijske reakcije organizma na produkte parazita-nametnika, brzo se smire samo lokalnim lijekovima za smirenje svrbeža.

Alergijska priroda

Ako je svrbež alergijske prirode, samo potpuno izbjegavanje kontakta s alergenom može smiriti svrbež kože. To je jednostavno reći, ali u svakodnevnom životu često nemoguće provesti.

Obavezno se javiti dermatologu

Kakve god prirode svrbež bio, uvijek je potrebno javiti se dermatologu da se provedu potrebna ispitivanja da bi se utvrdio tačan uzrok svrbeža. Samo ako ispravno liječimo uzrok, možemo izliječiti i svrbež.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.