ZDRAVLJE U KUĆI

Od početka godine već pet slučajeva oboljelih od meningitisa

Z. KARIĆ

21.3.2018

Od početka ove godine Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je petero oboljelih od meningitisa, što može biti alarmantno kada se uzme u obzir da je prošle godine bilo prijavljeno ukupno devetero oboljelih.

Meningitis predstavlja upalu moždanih ovojnica, a javlja se kod oba spola, kod svih rasa i u svim uzrastima. Najčešće ga izazivaju bakterije i virusi, ali postoje i drugi uzročnici koji su neinfektivne prirode, kaže specijalista infektolog, dr. Refet Gojak.

Ozbiljna bolest

- Bakterijski meningitis javlja se kod svih uzrasta, kod djece je nešto češći i predstavlja vrlo ozbiljnu bolest koja može biti i fatalna. Nakon kratkog inkubacionog perioda od nekoliko dana, klinička slika se razvija brzo, teška je i može ostaviti trajne posljedice nakon izlječenja. Najčešće se prenosi kapljičnim putem - sekretima dišnih organa, bliskim i produženim kontaktom (kašalj, kihanje, ljubljenje) - naveo je dr. Gojak.

Najugroženije su, dodaje, osobe koje su bile u neposrednom kontaktu s oboljelim (ukućani, djeca iz istog razreda ili vrtića i sl.) te se njima mora ordinirati odgovarajuća antibiotska profilaksa. Infekcija je učestalija baš u ovom periodu - kraj zime i početak proljeća.


Liječenje bakterijskog meningitisa zahtijeva što raniju primjenu antibiotika koje će preporučiti ljekar, uz druge simptomatske lijekove, i zahtijeva što raniji transport u specijaliziranu ustanovu bolničkog tipa (kliniku za infektivne bolesti ili infektivna odjeljenja općih bolnica).

Brz oporavak

- Virusni meningitis je učestaliji od bakterijskog, lakše je kliničke slike i uglavnom je blažeg kliničkog toka. Rijetko ostavlja komplikacije, a oboljela osoba se oporavi za osam do deset dana bez specifičnog liječenja. Prenosi se, ovisno o uzročniku, putem zraka - kapljičnim putem (kao i bakterijski), ali i zagađenom hranom, vodom, putem prljavih ruku ili ubodom insekata. Češći je u ljetnim mjesecima i ranoj jeseni. Uglavnom je to bolest male djece i tinejdžera, a rijetko starijih osoba - kazao je dr. Gojak.

Simptomi su nespecifični

Simptomi meningitisa su, ističe dr. Gojak, nažalost, opći i nespecifični za tu bolest. Kao i kod većine infektivnih bolesti, u početku se javljaju opća slabost i malaksalost, s bolovima u mišićima, mučninom i gubitkom apetita. Povišena tjelesna temperatura 38 do 40 Celzijevih stepeni, intenzivna glavobolja, fotofobija (osjetljivost na svjetlost) i povraćanje već trebaju zabrinuti roditelje da se odmah jave ljekaru.

- Usto, asimetrična, pojedinačna ospa na bilo kojem dijelu tijela, ukoliko se ne gubi pritiskom prsta, alarm je za roditelje, jer se može raditi o jednom od najtežih i najopasnijih uzročnika meningitisa, odnosno meningokokne sepse, često s fatalnim ishodom. Stoga se djeca trebaju često tuširati, jer, osim rashlađivanja, kod visoke temperature roditelji imaju uvid u cijelu kožu - kazao je dr. Gojak.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.