ZDRAVLJE U KUĆI

Peršun liječi upale

Avaz.ba

21.3.2018

Peršun je vrlo ljekovit, a posebnost ovog začina jeste u tome što je jestiva i ljekovita cijela biljka. Ima jake antiupalne osobine pa peršun može smanjiti učestalost gripa, prehlada, upala grla i pojavu artritisa.

Eterična ulja koja sadrži, posebno miristicin, štite od raka, a naučna istraživanja pokazala su da posebno štiti od raka pluća.

Zbog eteričnih ulja peršun ima hemo-zaštitni efekt, odnosno neutralizira djelovanje hemijskih tvari koje mogu biti opasne za zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih.

Peršun sadrži dva i po puta više vitamina C od limuna. No, to se odnosi samo na njegovo lišće, dok korijen ima četiri puta manje vitamina C nego list. Lišće je bogato i vitaminom A (karoten), vitaminima B grupe, vitaminom K, dok cijeli peršun sadrži dosta minerala, poput kalija, magnezija, kalcija, fosfora i željeza.

Također, sadrži flavonoide koji djeluju kao antioksidansi i time štite od negativnog utjecaja slobodnih radikala u organizmu.

Dobar je izvor folne kiseline, koja je važna u održavanju zdravlja srca i krvnih žila. Dobro je poznato da peršun djeluje kao diuretik jer pospješuje mokrenje te se koristi za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.