ISTRAŽIVANJA

Koja boja smanjuje apetit, a od koje skače pritisak

"Zdravlje u kući"

21.3.2018

Boje djeluju direktno na našu podsvijest i to u roku - odmah. Boje djeluju na naše raspoloženje. One nas privlače ili odbijaju. Boje imaju i svoje skriveno značenje. One prenose određenu poruku koja je univerzalna i iznad nacionalnih, rasnih, vjerskih ili spolnih ograničenja. Mada poruka može biti univerzalna, simboličko značenje se može razlikovati u različitim kulturama.

Boje utječu na naše raspoloženje i ponašanje. Kako biste svoju okolinu učinili što privlačnijom za um i tijelo, provjerite koje značenje sakrivaju vaše omiljene boje.

 Crveno je prva boja koju vidimo

Nedavne studije pokazale su da već i bebe stare tek dvije nedjelje vide crvenu boju jer ona ima najdužu talasnu dužinu među bojama, pa je razvojni receptori djeteta i nervi u očima mogu najlakše obraditi.

Pospješuje metabolizam, ubrzava disanje, pojačava apetit i povisuje krvni pritisak. To je boja muževne snage, krvi i vatre. Simbolizira energiju, rat, opasnost, snagu, moć, odlučnost ali i strast, želju i ljubav. Kao simbol hrabrosti nalazi se na mnogim zastavama i grbovima. 

Crveno je boja energije, strasti i akcije i pojačava žudnju za hranom i drugim podražajima. Ako smo okruženi s previše crvene boje, možemo postati razdražljivi, uznemireni i naposljetku i ljuti.

Zato se preporučuje izbjegavanje ove boje na zidovima. Crvena povećava i naš fizički nivo energije, brzinu otkucaja srca i krvni pritisak i podstiče oslobađanje adrenalina.

Svi jetlo crvena predstavlja radost, strast, seksualnost, osjećajnost i ljubav. Osobe koje ističu crvenu boju kao omiljenu najčešće su ekstrovertne, optimistične i hrabre.

Većina voli plavo

Na temelju ankete koju je sprovelo nekoliko globalnih marketinških kompanija, 40 posto ljudi odabralo je plavu kao omiljenu boju. Iz perspektive psihologije, plava je boja povjerenja, odgovornosti i sigurnosti.

Prema istraživanjima plavo je muška boja i široko je prihvaćena među muškarcima. Tamno plava se vezuje uz dubinu, stručnost i stabilnost. Svijetlo plava prikazuje zdravlje, izlječenje, smirenost, razumijevanje i mekoću. Tamno plava predstavlja znanje, snagu, integritet i ozbiljnost.

Plavo smanjuje stres i stvara osjećaj smirenosti, pa je idealan izbor za dnevnu i spavaću sobu. Uz to, usporava metabolizam, pa se preporučuje za kuhinju ako želimo smanjiti apetit. Plava boja je hladna pa je u restoranima izbjegavaju i često insistiraju na toplim bojama.

Osobe kojima je plavo omiljena boja najčešće su konzervativne, pouzdane i promišljene i ne vole biti u centru pažnje. U prošlosti je korišćenje plave boje bilo toliko cijenjeno da su postojali zakoni koji su umjetnicima propisivali kako je smiju upotrebljavati.

Zeleno je sigurno

Zelena je boja prirode i kao takva, simbolizira rast, sklad, svježinu i plodnost. Zelena ima jaku emocionalnu vezu sa sigurnošću. Tamno zelena je povezana s ambicijama, pohlepom i ljubomorom. 

Zelena boja ima veliku moć liječenja. To je boja koja najviše smiruje i može pojačati viziju. Zelena sugerira stabilnost i trajnost. Ponekad označava nedostatak iskustva. Na zastavama i grbovima prikazuje rast i nadu. Nasuprot crvenoj, zelena znači sigurnost.

 Zašto je žuto nepoželjno u avionu

Žuta boja izaziva mučninu, a često se naziva i najiritantnijom bojom zbog prekomjerne stimulacije oka. Iako nije poželjna u avionima, čest je izbor u prostorima poput stana ili kancelarije. Podstiče kreativnost, optimizam i bolju percepciju.

Ipak, previše žute boje izaziva uznemirenost i emocionalnu nestabilnost. Poznato je da bebe više plaču u žuto obojenim sobama. Ona je, baš kao i crvena, glavni okidač za buđenje apetita. Ljubitelji ove boje su često kreativne osobe i perfekcionisti.

Ako vam je prva asocijacija na žutu boju Sunce, varate se. Sunce je, zapravo, bijele boje, ali to je vidljivo jedino iz svemira i s velikih nadmorskih visina. Gledano odozdo Sunce samo djeluje žućkasto.

Narančasto je boja radosti

Narančasta kombinira energiju crvene i sreću žute boje. Podsjeća na radost, sjaj sunca i tropsku toplinu. Simbolizira entuzijazam, očaranost, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i poticaj.

Za ljudsko oko, to je vrlo topla boja, tako da daje osjećaj vrućine, ali nije toliko agresivna kao crvena. Narančasta povećava dotok kisika u mozak, proizvodi okrepljujući učinak i potiče mentalne aktivnosti. Široko je prihvaćena među mlađim osobama. Povezuje se sa zdravom hranom i izaziva apetit.

Narančasta je boja žetve i boja jeseni. Na zastavama i grbovima simbolizira snagu i izdržljivost.

 Uz ružičasto nema ljutnje

Ružičasta boja potiskuje bijes i tjeskobu. Zatvori i ustanove za mentalno zdravlje često svoje zidove boje u ružičastu, kako bi kontrolirali ponašanje agresivnih zatvorenika i pacijenata.

U psihologiji boja, ružičasta je znak nade. Osnažuje naše emocije i ublažava osjećaj ljutnje. Osobe koje vole ružičastu najčešće su osjetljive, velikodušne i prijateljski raspoložene.

Koje je boje mašta?

Prema istraživanjima, skoro 75 procenata pred-adolescenata najviše voli ljubičastu boju. U prirodi je vrlo rijetka. Neki je smatraju umjetnom bojom. Uz ljubičastu se vezuju mudrost, dostojanstvo, neovisnost, kreativnost, tajanstvenost i čarolija. 

Ljubičasta se odnosi na maštu i duhovnost. Ako ste u potrazi za idealnom bojom u koju ćete obojiti zidove vaše kancelarije, ovo je boja za vas. Podstiče na stvaralaštvo i originalnost.

No, ljubičastu treba pažljivo koristiti jer previše ljubičaste može dovesti do osjećaja depresije. Ako je ovo vaša omiljena boja, vi ste kreativni, volite djelovati individualno i izrazito ste saosjećajni.

Grci i Rimljani bili su fanatici ljubičaste boje. Trijumfalni generali nosili su haljine ljubičaste i zlatne boje, dok su senatori i konzuli nosili ljubičaste trake na rubovima svojih toga.

U carskom Rimu je upotreba ljubičaste boje još više regulirana, pa je do četvrtog stoljeća samo caru bilo dopušteno da nosi najljepše ljubičaste nijanse. Tamna ljubičasta evocira potištenost i osjećaj tuge i u kršćanstvu se često koristi umjesto crne kao znak korote. 

Crno-bijeli svijet

Iako se ove ahromatske boje ne nalaze u spektru, mi ih često stavljamo u isti koš sa crvenom, plavom, zelenom i ostalim „šarenim“ bojama.

Bijela boja označava nove početke. Podsjeća na svjetlost, dobrotu, nevinost, čistoću i djevičanstvo. Smatra se da je to boja savršenstva. Naučnici su ispočetka nosili odjeću bež boje, a od 19. stoljeća medicinski stručnjaci su odabrali bijelo. Ova boja je izabrana zbog ideje nade i novog početka na području medicine.

Bijela često postaje omiljena u vrijeme kada prolazite kroz prelazni period u životu.

Crna boja u psihologiji predstavlja moć i kontrolu, a bila je jedna od prvih boja u umjetnosti. Prahistorijski umjetnici koristili su crni ugalj i minerale željeza kako bi stvorili crni pigment za boju na zidovima pećina.

Crna boja je odraz kontrole, nezavisnosti i snažne individualnosti. Crno označava moć i autoritet; smatra se da je vrlo formalna, elegantna i prestižna (crna kravata, crni mercedes).

 I sivo je boja

Siva je boja metala, posebno srebra i asocira na visoku tehnologiju, industriju, telepatiju, intuiciju, snove, astralnu energiju, žensku snagu i komunikacije. U kombinaciji sa zlatnom i bijelom bojom može promovirati osjećaj kontrole i moći.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.