ZDRAVLJE U KUĆI

Neka i stopala zamirišu

"Zdravlje u kući"

20.3.2018

Neprijatan miris stopala mnoge i po najvećoj vrućini sprečava da obuju sandale ili papuče, a tek koliko ljudi ne zna kako ga suzbiti iz zatvorene jesenske i zimske obuće.

Do neprijatnog mirisa i infekcije dolazi kada bakterije koje žive na koži dođu u kontakt sa znojem. Bakterije i gljivice vole toplotu, vlagu i mrak pa su cipele ili patike odlično mjesto da se tu nastane. A kad se već razvije infekcija noge neprijatno mirišu i kada ste bosi.

Nekoliko sljedećih savjeta moglo bi vam pomoći da se izborite sa tim neprijatnim problemom.

Pranje uz pomoć sirćeta

Preporučljivo je prati noge u mješavini vode i sirćeta. Kombinirajte doze tople vode sa jednom dozom sirćeta u velikoj posudi ili kadi. Potopite stopala 15 do 20 minuta jednom nedjeljno. Možete koristiti alkoholno ili jabukovo sirće.

Sirće čini i vašu kosu negostoljubivom za bakterije, a to isto radi i na stopalima. Ako na nogama imate rane, racimo od žuljeva, ili ogrebotine, ne koristite ovu mješavinu za pranje.

Bez vlage, molim

Nemojte zanemarivati brisanje nogu nakon kupanja, potapanja u vodu ili plivanja. Neprijatan miris dolazi od vlage, tako da je važno imati suha stopala, cipele i čarape.

Ako se stopala znoje u toku dana, obavezno nosite rezervne čarape, svakako pamučne, koje ćete presvući u toku pauze za ručak ili nakon treninga.

Važno je i da obuća bude od prirodnih materijala kao što su pamuk i koža, jer oni omogućavaju isparavanje vlage.

 Dezinfekcija i soda bikarbona

Ako se iz cipela osjeća neprijatan miris čak i kada ih ne nosite, ne morate ih baciti. Sprej za dezinfekciju za opštu namjenu, koji koristite u kuhinji, može pomoći u borbi protiv jakog mirisa iz cipela.

Potražite u kuhinji sprej koji sadrži etanol i druge sastojke koji ubijaju bakterije. Uzmite uložak iz cipele, navlažite ga i ostavite ga da se osuši 24 sata.

Može pomoći i posipanje medicinske sode bikarbone, koju ćete poslije nekog vremena usisati iz obuće.

Pomaže i puder

Ako primijetite da se vaša stopala znoje, probajte problem riješiti uz pomoć bebi pudera. Zvuči smiješno ali i malo kukuruznog brašna u cipelama može spriječiti prekomjerno znojenje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.