STRUČNJACI

Bakterije izazivaju upale kostiju i mekih tkiva oko zuba

Prof. dr. Muhamed Ajanović

15.3.2018

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović


Periapikalna bol vodi porijeklo od upale tkiva koja okružuju vrh korijena zuba. Uzrok periapikalnih lezija su mikroorganizmi i njihovi toksini (koji su i doveli do odumiranja pulpe), koji prodiru kroz korijen zuba u prostor oko vrha korijena zuba i dovode do nastajanja hronične ili akutne upale. Koja vrsta upalnog procesa će nastati zavisi od količine bakterija i stanja organizma.

Četiri stadija

Simptomi akutne upale su različiti u različitim stadijima bolesti. U prvom stadiju zub djeluje izduženije od ostalih i relativno je osjetljiv na dodir i prilikom žvakanja. U drugom stadiju bolovi su znatno izraženiji: spontani, trajni, u vidu kljucanja, šire se prema uhu, oku i sljepoočnici. Zub je vidno rasklaćen i istisnut iznad nivoa ostalih zuba. U trećem stadiju bolovi postaju skoro nepodnošljivi, opće stanje pacijenta može biti narušeno.

U predjelu vrha korijena zuba zapaža se ispupčenje i intenzivno crvenilo sluznice. U četvrtom stadiju bolesti gnoj se izlijeva u meka tkiva, nastaje izražen otok tog predjela, a bolovi se stišavaju. Simptomi hronične upale su oskudni i promjene se obično slučajno otkrivaju (na rendgen snimku). Pod nekim okolnostima hronična upala može prijeći u akutnu.


Terapija ovog oboljenja svodi se na:

1. Eliminaciju gnoja (kroz zub, kroz meka tkiva ili ranu ukoliko je neophodno vađenje zuba)

2. Endodontsku i/ili hiruršku terapiju

3. Primjenu antibiotika isključivo prema odluci ljekara.

Topla hrana

Vrlo je bitno stavljati hladne obloge na otečeno područje, što će ublažiti bolove i usporiti širenje gnoja kroz tkiva. Izbjegavati toplu hranu i napitke, boravak u previše zagrijanim prostorijama, kao i spavanje na oboljeloj strani.

Uzroci parodoncijumske boli su:

* Traumatizacija tkiva stranim tijelom (ukliješteni ostaci hrane, loše urađene krunice, plombe...),

* Aktivacija parodontalnog džepa (nestajanje kosti oko zuba)

* Otežano nicanje umnjaka.

Redovnim kontrolama kod svog stomatologa riješite probleme u ranim fazama i time izbjegnite bolna stanja i komplikacije.

Mogući simptomi

Dominirajući simptom akutne upale je intenzivna bol, pulsirajućeg tipa. Zub može biti rasklaćen, osjetljiv na pritisak. Simptomi hronične upale su oskudni, ponekad postoji slaba, tupa bol koja zrači duboko u vilicu.

Vidovi terapije

Terapija se provodi kroz:

1. Zamjenu neadekvatnih nadoknada i plombi

2. Evakuaciju gnojnog sadržaja iz parodontalnog džepa

3. Eventualnu antibiotsku terapiju.

Reflektirana bol

Pod reflektiranom boli podrazumijeva se bol koja potječe iz drugih struktura, a kao jedan od simptoma daje i bol zuba. Najčešći uzrok reflektirane boli je upala maksilarnog sinusa, kada nastaje bol u predjelu gornjih molara čiji su korjenovi u bliskom odnosu s ovim sinusom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.