ZDRAVLJE U KUĆI

Čaj koji olakšava prehladu i gripu

Šipurak ili šipak, šipurika – to su mu nazivi u narodu - u pravilu se ne konzumira svjež nego se suši za pripravljanje čaja, koristi se za marmelade, sirupe, likere...

"Zdravlje u kući"

13.3.2018

Vatreno crveni plodovi šipurika razvijaju se iz svijetloružičastih cvjetova divlje ruže, od davnina poznate i kao pasja ruža (Rosa canina) jer su se od antičkih vremena koristile protiv bjesnoće i drugih zaraznih bolesti.

Danas je prva asocijacija na šipurak osvježavajući, ugodno kiselkasti čaj koji pomaže protiv umora i iscrpljenosti te olakšava prehladu, povišenu temperaturu i gripu.

Šipurak ili šipak, šipurika – to su mu nazivi u narodu - u pravilu se ne konzumira svjež nego se suši za pripravljanje čaja, koristi se za marmelade, sirupe, likere...

U berbi se treba uhvatiti u koštac s trnovitim, visokim i “živahnim” grmom. I priprema plodova prilično je zahtjevna jer je šipak iznutra pun sjemenki i bodljikavih dlačica, no vrijedi se potruditi.

 Čišćenje i čuvanje

Neki beru šipak dok je tek dozreo i jedar (smatra se da tada sadrži najviše vitamina C), a drugi čekaju da omekša od mraza jer je upravo takav, kažu, najbolji za marmeladu. Najčešće se ipak beru zreli, čvrsti, crveni plodovi koji još nisu omekšali i potamnili.

Ubrane šipurike se očiste od ostatka cvijeta (tamnih listića) na vrhu ploda, a potom odmah stave na sušenje da se ne bi pokvarile. Plodovi se suše cijeli, ili se prije sušenja prerežu po dužini.

Prerezane plodove treba očistiti od sjemenki i dobro oprati, kako bi se odstranile bjelkaste dlačice koje okružuju sjemenke. Danima se suše na suncu, a brži postupak je sušenje u rerni na 40 do 50 stupnjeva.

Osušeni plodovi čuvaju se u pamučnim ili lanenim vrećicama te u staklenkama - na hladnom.

Što se sastava šipurka tiče u njemu nalazimo natrij, tanin, flavonoide, mnogo vitamina P, vitamina K, na 100 grama oko 1600 mg vitamina C, oko 12 – 18 mg vitamina A, oko 0,02 mg vitamina B2, vitamin B1, 3 posto jabučne i limunove kiseline, masno ulje i eterično ulje, 15 procenata šećera, 10 posto pektina, vanilin i dekstrin.

 Ljekovito djelovanje

- Podiže imunitet,

- Sprečava malaksalost,

- Čisti krv,

- Pomaže kod bolesti bubrega,

- Potiče probavu,

- Štiti od bakterija i virusa,

- Pomaže kod proljetnog umora,

- Utječe na regulaciju hormona,

- Djeluje na reumatizam.

Mjere opreza

- Ne konzumirajte sirovi šipak. On je vrijedna i zdrava namirnica, ali sadrži brojne dlačice koje, ako nisu odstranjene, mogu izazvati snažnu iritaciju probavnog sistema (jedno od narodnih imena za šipak je svrbiguzica).

- Prilikom čišćenja šipka i bilo kakve manipulacije otvorenim plodom korisno je koristiti jednokratne medicinske gumene rukavice. Dlačice mogu iziritirati kožu i izazvati vrlo jak svrbež.

- Prah svrbljivac koji se koristi za zbijanje neslanih šala proizvodi se od dlačica iz šipka. Nikada prilikom rada sa šipkom rukama ne dodirujte oči ili sluznice.

Čaj

Čaj se pripravlja tako da dvije čajne kašičice osušenih plodova prelijete vrelom vodom i pustite da odstoji 10-15 minuta.

Za prehladu se preporučuje šipkov čaj s dodanom kašičicom meda i limunova soka te miješani čaj od šipurka i kamilice.

Ne treba pretjerivati s uzimanjem čaja od šipka jer kod većih količina može doći do tegoba sa srcem ili drugih neželjenih posljedica.

 Sirup

Očistite 4-5 kg šipurka, stavite ga u veliki lonac i pospite s otprilike 3 kg šećera (prema ukusu, ovisno o tome koliko želite da bude slatko ili kiselo). Povremeno sve dobro izmiješajte drvenom kuhačom.

Kada šipurak pusti sok, a šećer se otopi, procijedite mješavinu kroz dvostruki sloj gaze ili cjedilo. Ulijte u čiste boce i držite na hladnome mjestu.

 Marmelada

Mnogo je različitih varijacija pripreme marmelade, a pritom je važno znati da će se smjesa možda morati pasirati više puta kako biste se posve riješili sjemenki i dlačica iz plodova.

Marmelada se mora kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, kako ne bi zagorjela. Među najjednostavnijim je receptima ovaj:

Zrele i zdrave plodove očistite od dlačica i koštica pa mesnati dio usplođa kuhajte u što manje vode (na 1 kilogram šolja vode) dok ne omekša. Protisnite kroz “pasirku”, gusto cjedilo ili gazu (neki koriste najlonsku čarapu), pa na 1 kilogram smjese dodajte jednaku količinu šećera. Kuhajte stalno miješajući do željene gustoće. Vruću smjesu ulijte u sterilizirane staklenke.

Britanski ratni sirup od šipurka

Sirup od šipurka spasio je zdravlje djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata jer sintetskih vitamina tada nije bilo. Budući da je sirup bio i ukusan djeca ga nisu doživljavala kao lijek. Još i danas brojne britanske porodice pripremaju šipurkov sirup po tom receptu i koriste kao preljev za palačinke, kolače, kompote, dodaju u voćne kupove...

Donosimo recept koji je preporučilo tadašnje britansko Ministarstvo hrane. Iako bi u današnje vrijeme mogli možda i promijeniti metodologiju izrade, donosimo baš ovaj recept:

1. Uzavrite 1,90 litre vode.

2. Mašinom za meso sameljite 1 kg šipurka i odmah usipajte u ključalu vodu.

3. Pričekajte da ponovno proključa, maknite s štednjaka i ostavite da stoji 15 minuta.

4. Smjesu prebacite u flanelsku krpu, lanenu krpu ili sirnu maramu, objesite iznad čiste posude i ostavite da kapa. (Napomena: nemojte smjesu staviti da kapa kroz obično cjedilo ili sito jer će sitne dlačice sigurno proći).

5. Da biste bili sigurni da su odstranjene sve oštre dlačice, prvu polovinu iskapane tekućine vratite u krpu i pustite da ponovno iskapa.

6. Kada je većina tekućine iskapala kroz tkaninu prebacite gusti ostatak u čistu posudu, prelijte litrom vrele vode, dobro promiješajte i ostavite da stoji 10 minuta. Smjesu ponovno stavite u krpu i pustite da iskapa. Da budete sigurno da su odstranjene sve oštre dlačice prvu polovinu iskapane tekućine vratite u krpu i pustite da ponovno iskapa.

7. Iskapani sok stavite u čistu posudu i kuhajte na laganoj vatri sve dok ne ukuha na količinu od otprilike 1 litre. Dodajte 620 grama šećera i prokuhajte 5 minuta uz miješanje.

8. Gotov vrući sirup ulijte u još vruće sterilizirane bočice i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

9. Otvorenu bočicu čuvajte u frižideru i potrošite u roku dvije nedjelje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.