ZDRAVLJE U KUĆI

Prirodnim putem do jačeg imuniteta

Avaz.ba

24.2.2018

Neko samo ponekad, a neko često zapadne u stanje slabog imuniteta. Nekome je dovoljno da bude malo na hladnom zraku i već se prehladi. Imunitet nas čuva od obolijevanja pa podizanjem imuniteta podižemo i šansu da ostanemo zdravi.

Zdrave bakterije

Donosimo neke preporuke za prirodno podizanje imuniteta. Radi se o vrlo efikasnim metodama, ali nije nužno da ih sve primijenite. Dovoljno je da izaberete nekoliko njih, one koje vam je najlakše provesti i da ih se držite. Dobri rezultati neće izostati.

Pijte sok od limuna

Ovo ne govorimo zbog vitamina C. Naravno, limun obiluje vitaminom C, što je dobro za imunitet, ali limun ima još jednu bitnu karakteristiku. Njegova kiselost (pH vrijednost) potiče razvoj zdravih bakterija u tijelu i štiti ga od razvoja virusa i štetnih bakterija.

Limun možete piti svježe iscijeđen, možete ga dodavati u čaj, umjesto sirćeta u salatu, pri kuhanju…  

* Koristite prirodne sastojke

Bijeli luk je najjači prirodni antibiotik i dobro je barem jednom sedmično najesti se bijelog luka. Sirovi bijeli luk bolji je od kuhanog, ali opet, kuhanjem se smanjuje miris, a to će mnoge nagnati da ga kuhaju. Neki kupuju tablete s bijelim lukom u apoteci, ali bolji je onaj sa pijace. 

Drugi bitan prirodni sastojak za imunitet je aloa vera. Aloa vera se ponekad opisuje kao čudotvorna biljka koja liječi sve bolesti. Eterična ulja, također, spadaju u ovu kategoriju i mogu doprinijeti jačanju odbrambenog sistema.

Lučenje hormona

* Spavajte dovoljno 
Svako od nas ima drugačije potrebe za snom i zato nije moguće definirati koliko je sati sna idealno. Neke osobe trebaju samo šest sati sna u prosjeku, a neke i do 10. To ovisi i o dobi, godišnjem dobu, o tome koliko ste fizički aktivni, kao i o raznim drugim faktorima.  

Bitno je da se dobro naspavate. Dobar san povezan je s lučenjem hormona važnih za tijelo. Dobar san poboljšat će sposobnost razmišljanja, popraviti raspoloženje, čak i uljepšati kožu (zato se kaže “beauty sleep”). Nedovoljna količina sna narušava imunitet.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.