ZDRAVLJE U KUĆI

Iskoristite ljeto, hodajte bosi

Osobe ravnih tabana i spuštenih svodova često imaju bolove u nogama

"Zdravlje u kući"

22.2.2018

Ravna stopala pojavljuju se kod 20 posto odraslih, a čak kod 45 procenata djece u dobi između 3 i 6 godina. Kod djece mlađe od 18 mjeseci, ravna su stopala fiziološka pojava; neki autori smatraju da je to tako do 3. godine djetetova života. Iako ih većina shvata kao estetsku manu, ravni tabani mogu uzrokovati teške poremećaje statike tijela.

Ravno, spušteno stopalo, pes planus, to su termini koji znače stanje kada dolazi do atrofije ili kolapsa unutarnjeg uzdužnog svoda stopala. U tom slučaju cijeli tabani dolaze do potpunog ili gotovo potpunog dodira s podlogom.

Može biti zahvaćena jedna noga ili obje noge, a pod pojmom pes planus podrazumijevaju se spušteni svodovi i ravna stopala. Na pojavu ovih deformiteta utječe nasljedni faktor, ali i debljina, fizička neaktivnost i neadekvatna obuća. Posljedice su otežano hodanje i stajanje, bolovi u nogama, a ponekad i u kukovima, koljenima i krstima.

 Uzroci i posljedice

Ravna stopala znače da je spušten ili izostaje svod stopala kada osoba stoji ili sjedi, za razliku od spuštenih svodova gdje je svod prisutan u sjedećem položaju a gubi se pod opterećenjem prilikom stajanja.

Da li imate ravna stopala ili spuštene svodove možete provjeriti kada mokrim stopalima stanete na suhu ravnu površinu i ostavite trag. Ako ima odstupanja u odnosu na normalan otisak možete posumnjati na ravna stopala.

Drugi način da provjerite je li prisutan deformitet je ako uočite da je ahilova tetiva na peti iskrivljena u stranu i peta zarotirana, a oslonac stopalom je o pod na unutrašnjoj strani.

Razlikuju se tri stupnja spuštenih stopala. Djeca kod koje nalazimo spuštene svodove su najčešće ona školskog uzrasta. Spušteni svodovi nastaju zbog prirodne slabosti ili zbog nedovoljne aktivnosti mišićja stopala.

Roditelji često u ranom djetinjstvu nose djecu u naramku. Pošto se u tom periodu svodovi tabana formiraju, oni zbog čestog nošenja ostanu nedovoljno jaki pa popuste pod težinom djeteta. To se dešava i kada se dijete udeblja ili naglo izraste.

Kad bismo, kao nekad, od ranog djetinjstva hodali, bosi ili obuveni, po neravnom terenu, jednako bismo opterećavali mišiće stopala, jačali noge i tako uspostavljali dinamičku ravnotežu.

 Kako nastaju problemi

Ali, danas hodeći asfaltom ili tvrdom podlogom zamaramo uvijek iste mišiće pa mišiči i svodovi stopala popuštaju. Svodovi stopala, u pravilu, popuštaju postepeno.

Osobe sa ravnim tabanima i spuštenim svodovima često imaju bolove u nogama, brzo se zamaraju, ne mogu dugo hodati, nerado trče ili trče nepravilno i izbjegavaju bavljenje sportom.

Problemi sa stopalima nastaju i zbog brojnih radnih mjesta vezanih za stalno stajanje, što otežava normalnu cirkulaciju krvi u nogama, a mišići sa slabijom cirkulacijom slabije izvršavaju svoju funkciju.

Ako nastane nesrazmjer između snage stopala i opterećenja, mišići počinju popuštati a to ima za posljedicu poremećaj položaja kostiju. Mišići pokušavaju pojačanim radom održati stanje, a posljedica toga su umor i osjećaj težine u nogama.

Pomicanje kostiju dovodi zglobove u abnormalan odnos, pa nastaju bolne upale zglobova i ograničenje kretanja. Kod djece spuštanje stopala kreće tako da se peta izvrće na van (pes valgus) a zatim se i cijeli taban spusti na podlogu (pes planovalgus).

Kod žena najčešće se spušta poprečni svod stopala – pes transversoplanus - koji je ponekad udružen sa čukljem - hallux valgusom - koji može biti izrazito neugodan i bolan.

Ako prsti u cipeli nemaju dovoljno mjesta, jedan prst može prijeći drugi (digitus superductua) ili se skvrčiti prema dolje (digitus malleus). Za spuštena stopala karakteristična je i promjena veličine stopala, povećanje broja cipele te istrošenosti unutarnjeg djela cipele.

Obuća i ulošci

Važno je paziti na stopala od djetinjstva, kako bi se izbjegle komplikacije u starijoj životnoj dobi. Zato iskoristite ljeto, jačajte mišiće i ligamente stopala tako što ćete hodati bosonogi gdje god je moguće - naročito je dobro hodati po neravnim površinama, npr. po šljunku, šoderu ili pješčanoj plaži.

Pažljivo birajte obuću – đon treba biti flksibilan, materijali prirodni, a sama obuća udobna i prozračna. Rasteretite stopalo koristeći individualne anatomske uloške.

Anatomski ili ortopedski ulošci se kod djece primjenjuju u korektivne svrhe, dok je kod odraslih njihova uloga pasivna i služe za rasterećenje i potporu. Važno je naglasiti kako je oblikovanje stopala stalan proces.

 Kako ojačati dječija stopala

1. Prvo i najvažnije – treba izbjegavati prerano uspravljanje djeteta i poticanje mališana da što ranije prohoda. Za hod je potrebno da bebi sazriju i mozak i lokomtorni sistem!

2. Kad dijete prohoda treba što češće hodati po pijesku, travnjaku, zemlji…

3. Veća djeca trebaju što češće hodati po uskoj podlozi (greda, uže, ivica trotoara koračajući nogu pred nogu).

4. Manju djecu, uz pridržavanje, trebaju stajati na lopti i tako vježbati ravnotežu.

5. Korisne su za djecu vježbe hodanja na prstima, peti i vanjskoj strani stopala.

6. Obavezna je i vježba hvatanja raznih predmeta sa podloge.

7. Dijete treba podsticati da prstićima jedne noge skida čarapicu s druge.

 Vježbe za dustabanilje

1) Kruženje stopalima u obje strane.

2) Iz sjedećeg položaja sa opruženim koljenima i zategnutim stopalima prema licu savijati prste.

3) Savijenim prstima na jednoj nozi dodirivati koljeno druge noge i vraćati u početni položaj.

4) Iz početnog položaja sa zategnutim stopalom savijati i opružati prste.

5) Iz početnog položaja savijati i podizati prste.

6) Hodati na petama savijenih prstiju.

Šta sve ukazuje na ravna stopala

- Cijela linija stopala je polegnuta i dotiče tlo.


- Bolovi u peti i luku stopala.

- Nelagoda i bol tokom stajanja na prstima.


- Otok u području gležnjeva.

- Problemi s pronalaskom udobnih cipela

Faktori koji uzrokuju ravna stopala


- Pretilost,


- Premalo kretanja u djetinjstvu,


- Ozljede gležnjeva,


- Dijabetes,


- Reumatoidno artritis,


- Godine.

 Zdravstveni problemi zbog ravnih stopala

1. Problemi s koljenima

Bolovi u koljenima jedan su od čestih uzročnika spuštenih stopala. Događaju se jer je težina tijela krivo raspoređena i čini pritisak na kosti koje ubrzano troše hrskavicu koljena, što dugoročno može postati veliki problem.

2. Deformacije nožnih prstiju i stopala

Kada je stopalo dugo u neprirodnom položaju njegovi mišići slabe zbog čega se oblik stopala može promijeniti. Osim što stopalo postaje duže i šire, nožni prsti se počinju kriviti, što može biti vrlo bolno. Isto tako, promjena oblika stopala može uzrokovati stvaranje čukljeva, kurjih očiju i žuljeva.

3. Bolovi tokom stajanja ili trčanja

Ravna stopala stavljaju kičmu u neprirodan položaj pa je ukupna težina tijela nepravilno raspoređena. Rezultat su snažni bolovi u stopalima, listovima i nogama tokom dužeg stajanja ili fizičke aktivnosti.

4. Problemi s cirkulacijom i venama

Položaj spuštenog stopala neprirodan je za tijelo, kosti i kičmu. Pritisak na određene dijelove tijela, što uključuje i krvne žile, može dovesti do loše cirkulacije.

To se najviše osjeti kod dugog stajanja, nakon čega se počinju javljati bolovi u kukovima i donjem djelu leđa. Dugoročno, ovaj problem može dovesti i do stvaranja varikoznih vena.

5. Glavobolje

Snažne glavobolje praćene bolovima u leđima nerijetka su kombinacija koju uzrokuju spuštena stopala. Svaki korak koji napravimo povezan je s našim stopalima. Kod ravnih stopala mišići tijela rade pod većim opterećenjem kako bi stabilizirali tijelo tokom kretanja.

To može uzrokovati lančanu reakciju tegoba koja polazi od bolova u stopalima, preko koljena i kukova pa sve do lumbalnog djela leđa. Krivo držanje utječe na cirkulaciju i naprezanje mišića, što nerijetko dovodi do glavobolje.

Ravna stopala još mogu uzrokovati zategnutost i tendinitis ahilove tetive, metatarzalgiju, petni trn, kožno zadebljanje jastučića kod 2. metatarzalne kosti, čekić prst, plantarni fascitis, stres frakturu goljenične kosti, trkačko koljeno...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.