ZDRAVLJE U KUĆI

Konzervansi i aditivi odgovorni za debljinu, bolesti srca pa i rak

Avaz.ba

23.2.2018

Industrijski ultraprerađena hrana, u čiju su obradu uključeni hidrogenizacija, hidroliza, ekstruzija i prethodno prženje, kao i jela kojima se dodaju boje, emulgatori, konzervansi, zaslađivači i slični aditivi, značajno povećavaju rizik od raka, pokazalo je istraživanje francuskih stručnjaka, objavljeno u uglednom medicinskom časopisu BMJ.

Mesne prerađevine

Istraživanje je provedeno na temelju zapisnika o 24-satnoj prehrani skoro 105.000 odraslih, a zaključeno je da se neke namirnice, osim sa povećanim rizikom od obolijevanja od raka općenito, mogu povezati i s rizikom od pojedinih vrsta raka. Tako konzumacija visokoprocesuiranih slatkih namirnica bitno utječe na povećan rizik od raka dojke, a konzumacija previše mesnih prerađevina, poput pašteta, salama ili kobasica, povećava rizik od raka debelog crijeva.

Većina hrane koju ne jedemo svježu, ubranu iz vrta, obično se prerađuje do određenog stepena, ali su ekstremno prerađene namirnice sve one koje prolaze nekoliko postupaka i imaju više dodataka i neprepoznatljivih riječi u sastavu.

Stručnjaci kažu kako u rizičnu grupu hrane spadaju namirnice koje sadrže dosta dodataka, posebno s oznakom E i brojevima, te različitim konzervansima, koji se dodaju hrani da bi duže trajala, a imaju štetno djelovanje. Te namirnice sadrže i visok udio šećera i različite fruktozne sirupe, kojima se, također, produžava trajanje, ali i pojačava okus pa zbog toga pojedemo više.

So i natrij

To su i mnogi polugotovi i gotovi proizvodi, koji su već kuhani ili prženi pa panirani. Većina visokoprocesuiranih proizvoda sadrži i vrlo visoku količinu soli, odnosno natrija.

Već se dugo zna da su svi ti dodaci povezani sa pretilošću, bolestima srca i dijabetesom tipa 2, ali i s razvojem raka. Teško je izbjeći sve procesuirane namirnice, ali treba nastojati da što više obroka pripremamo sami kod kuće te da što češće koristimo svježe namirnice.

Prednost treba dati i namirnicama koje u svježem obliku štite od mnogih bolesti pa i raka.

Morski plodovi

Plodovi mora bogati su omega-3 kiselinama. Ako ne jedete dovoljno morskih plodova, izlažete se za skoro 8 posto većem riziku od smrti zbog kardiometaboličkih faktora povezanih sa prehranom. Preporučuje se skoro 250 grama morskih plodova sedmično.

Ograničiti so

Važan faktor u prehrani koji bitno utječe na rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2 je višak soli, što dovodi do 9,5 posto većeg rizika od smrti. Posebno su ugroženi stariji od 65 godina.

Prerađevine

Prerađevine od mesa još su jedan od značajnih faktora rizika od smrti koja se može povezati sa prehranom. Taj rizik se procjenjuje na 8,2 posto, a veći je kod muškaraca nego kod žena.

Voće i povrće

Premalo povrća povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa tipa 2 za 7,6 posto. Od tih bolesti umire više muškaraca nego žena, što se povezuje s njihovim lošijim prehrambenim navikama. Ako ne jedete dovoljno voća, to donosi 7,5 posto veći rizik od kardiometaboličkih smrti. Preporuka je jesti svakog dana po dvije vrste voća, a porcija neka je jedan cjelovit plod ili šolja bobica.

Cjelovite žitarice

U zdravi model prehrane spadaju i cjelovite žitarice, kao što su smeđa riža, kvinoja, heljda i zob, uz ograničeni unos fino obrađenog zrnja, naprimjer bijele pšenice ili bijelog brašna.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.