ZDRAVLJE U KUĆI

Nova vrsta banana

"Zdravlje u kući"

21.2.2018

Australski naučnici uspjeli su stvoriti banane koje su toliko bogate provitaminom-A, da je vro vjerovatno kako bi one ubuduće mogle spasiti živote stotinama hiljada djece koja umiru od nedostatka tog vitamina.

Nova vrsta banana ima jestivi dio zlatnonarančaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A. Preuzeti geni iskombinirani su sa najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana.

Provitamini su supstance sa vrlo malo vitamina ili bez njih, ali koje se mogu konvertirati u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja djece, u imunom sistemu kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u posljednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kivnslendu, a istraživanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa (Bill Gates). Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana, izjavio je vođa istraživanja Džejms Dejl (James Dale).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.