ZDRAVLJE U KUĆI

Moćni začin koji uklanja zubobolju

Nezavisne novine

21.2.2018

Spas za neugodnu probadajuću bol zuba je u klinčićima, začinu slatkasto trpkog okusa koji ima i brojna ljekovita svojstva.

Klinčići, naime, sadrže eugenol moćni anestetik i antiseptik koji zaustavljaju bol, a istovremeno čisti usta te se od davnina koristio za uklanjanje lošeg zadaha.

Tri su načina na koja se možete riješiti zubobolje uz pomoć klinčića.

1. Prah klinčića

Prvo isperite usta s toplom slanom vodom. Uzmite prstohvat klinčića i stavite na desni kod zuba koji vas boli i između obraza. Pričekajte malo i kućni lijek za zubobolju trebao bi pokazati svoju moć.

2. Cijeli klinčić

Isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite dva ili tri klinčića i stavite ih u usta blizu područja koje vas boli i sačekajte da malo omekšaju. Nakon što omekšaju lagano ih (koliko vam zubobolja dozvoljava) žvaćite kako bi pustili još svojih ljekovitih ulja.

3. Ulje klinčića

Ovo je možda i najefikasniji način za korištenje kličnića protiv zubobolje.

Šta vam je potrebno:

-Ulje klinčića

-Štapići za uši ili loptice od pamuka

-Pola kašike maslinova ulja

Način upotrebe:

Usta dobro isperite toplom slanom vodom. Na taj način pripremate zubno meso koje, tako očišćeno bolje upija ulje.

Pomiješajte par kapi ulja klinčića s pola kašike maslinova ulja. Kuglicu vate namočite u tako pripremljeno ulje i stavite je na bolno mjesto lagano pritišćući. Kako biste lakše pristupili bolnom mjestu možete koristiti i štapić za uši. Umočite ga u ulje i stavite ga direktno na zubno meso.

Imajte na umu da je ovo samo brzi i kratkotrajan način za ukloniti bol. Ne odgađajte odlazak stomatologu, jedite manje slane i slatke hrane, te redovno perite i čistite zube. Ali do tada u SOS situacijama klinčići će odraditi prvu pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.