ZDRAVLJE U KUĆI

Crvenilo, svrbež i vlažnost = gljivice u napadu

Preponska regija je upravo jedan od dijelova tijela koji pruža povoljne uslove za rast, razmnožavanje gljivica i izazivanje oboljenja koje nosi naziv tinea cruris

"Zdravlje u kući"

16.2.2018

Tinea cruris je gljivična infekcija koja veliki broj muškaraca dovodi dermatologu žaleći se na svrbež i crvenilo u preponama, odnosno preponskoj (ingvinalnoj) regiji, a sve je praćeno vlažnošću, što u cijelosti predstavlja ogroman problem…

Gljivice za rast i razvoj na ljudskoj koži traže posebne uslove. Što su uslovi povoljniji, gljivice se tu češće naseljavaju. Preponska regija je upravo jedan od dijelova tijela koji pruža povoljne uslove za rast, razmnožavanje gljivica i izazivanje oboljenja koje nosi naziv tinea cruris.

 Uzroci infekcije

Uslovi koje daje preponska regija za razmnožavanje gljiva su vlažnost, odgovarajuća temperatura koja je veća u odnosu na otvorene dijelove tijela izložene vanjskoj temperaturi, slaba ventilacija i tamna sredina.

Nošenje tijesnog veša i odjeće koja pritišće i žulja preponsku regiju je dodatni pogodujući faktor za nastanak gljivične infekcije.

Upravo zato se gljivična infekcija izazvana posebnim sojem gljivica, tzv. dermatofita, razvija u preponskoj regiji naročito muškaraca od dvadesete do pedesete godine života, dakle radno najaktivnijeg dijela populacije.

Osim navedenih razloga, i neka oboljenja doprinose nastanku gljivičnog oboljenja preponske regije. To je prije svega šećerna bolest, ali i sva druga stanja koja oštećuju imunološku odbranu organizma. Dijabetes je ipak na prvom mjestu.

Također, uzrok može biti i gljivica karakteristična za atletsko stopalo (tinea pedis) koja se proširila na prepone.

 Simptomi infekcije

Infekcija obično počinje crvenilom kože koje prati svrbež. U tom periodu oboljele osobe obično pomisle da se radi o običnom ojedu. Često provode i samoliječenje premazujući kožu alkoholom i nanoseći puder protiv ojeda.

Bolest ne prolazi na navedenu samomedikaciju i dalje se širi. Koža počinje vlažiti, a kako se radi o intertriginoznoj regiji, javlja se i neprijatan miris.

Oboljenje je sklono recidivu upravo zbog pogodnosti uvjeta koje pruža preponska regija, naročito kod osoba koje rade za stolom i dugo vremena sjede, kao što su administrativni radnici i vozači, ali i osobe koje se mnogo znoje prilikom obavljanja raznih fizičkih aktivnosti, kao i sportisti.

Pored navedenih simptoma obratite pažnju i na:

- Crvena ispupčenja koja svrbe u predjelu prepona,

- Crvenilo i svrbež polnog organa,

- Osip na stražnjici i unutrašnjem dijelu bedara.

+ Liječenje gljivične infekcije

Obično nećete morati potražiti stručnu pomoć za svrbež u predjelu prepona osim ako je crveni osip jak ili se uvelike širi. U većini slučajeva tegobu ćete moći liječiti lijekovima koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta.

Uz pravilno liječenje postotak izlječenja svrbeža u predjelu prepona jako je visok iako oko 20 posto osoba dobije hronični svrbež. Ako ste takav slučaj, potražite liječničku pomoć. Liječnik vam može propisati jače i efikasnije lijekove.

Ako niste sigurni koje biste sredstvo odabrali, zamolite apotekara da vam nešto preporuči. Nanosite lijek na zahvaćeno područje svakodnevno, kao što je navedeno, sve dok crveni osip ne nestane: nastavite upotrebljavati mast bar još 15 dana duže kako biste bili sigurni da je gljivica suzbijena.

 Liječenje infekcije prirodnim putem

Pored lijekova koji se izdaju na liječnički recept i onih koji se mogu kupiti bez recepta, postoji velik broj prirodnih lijekova za liječenje koji mogu pospješiti izlječenje.

1. Limunov sok – jedan od najboljih lijekova za ovu tegobu je oblog s razrijeđenim svježe istisnutim limunovim sokom koji se stavlja na prepone. Limunov sok će ublažiti svrbež i isušiti osip.

2. Majčina dušica – natopite vatu u čaj od majčine dušice i stavite je na prepone. Majčina dušica sadrži timol, moćno sredstvo u borbi protiv gljivica. Za čaj, umiješajajte dvije kašike svježe ili sušene majčine dušice u šolju kipuće vode i ostavite da odstoji 20 minuta. Kada se ohladi nanesite na prepone.

3. Đumbir – protiv gljivica dobar je i đumbir. Sadrži ukupno 23 protugljivična sastojka. Naribajte 30 g đumbirova korjena i umiješajte u šalicu kipuće vode i ostavite da stoji 20 minuta. Kad se ohladi nanesite čaj vatom na oboljelo područje.

Aromaterapija

Uobičajeno liječenje aromaterapijom za niz kožnih bolesti uključuje nanošenje ulja kajeputovca (Melaleuca spp.). Razrijedite ga osnovnim uljem poput bademovog i nanesite na kožu zahvaćenu osipom nekoliko puta na dan.

Druga ulja za ublažavanje svrbeža koja preporučuju stručnjaci aromaterapije su cedrovo (Juniperus virginiana) i jasminovo (Jasminum officinale). Nanesite ulja na sličan način nekoliko puta na dan.

 Dodatni savjeti

- Nosi udobnu prozračnu odjeću jer uska odjeća zagrijava prepone što potiče svrbež.

- Poslije svake aktivnosti mijenjaj mokru odjeću

-Uvijek nosi čisto rublje i odjeću

- Ako imaš atletsko stopalo, najprije obuj čarape, a potom odjeni donje rublje.

- Nakon kupanja, osuši područje oko prepona sušilom za kosu postavljenim na najhladnije.

- Kad obučeš donje rublje pospi prepone talkom ili dječijim puderom. Upit će vlagu i održati tvoju kožu suhom.

- Ako imaš previše kilograma, bilo bi dobro skinuti koji jer se gljivice skupljaju u noborima kože zbog vlage i topline, što je pogodno za njihov razvoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.