ZDRAVLJE U KUĆI

Gljive na roštilj!

"Zdravlje u kući"

14.2.2018

Novim je istraživanjem otkriveno da gljive pripremljene na roštilju ili u mikrovalnoj pećnici zadržavaju mnogo više hranjivih tvari od onih koje su kuhane ili pržene u dubokom ulju.

Četiri vrste

Istraživanje je provedeno na četiri vrste gljiva – šampinjonima, shiitake, bukovačama i poljskim krivonoškama ili kotrljankama (Pleurotus eryngii). Svaku su vrstu kuhali, pržili, spremili na roštilju i u mikrovalnoj pećnici te zatim smrznuli.

Smrznuli su i sirove gljive kako bi njihovu nutritivnu vrijednost mogli usporediti s onima pripremljenih gljiva.

Otkrili su da prženje najviše degradira hranjive tvari gljiva – smanjuje količinu proteina i ugljikohidrata dok se istovremeno povećava količina nepovoljnih masnoća.

Najbolji način

Kuhanjem gljiva povećao se udio beta glukana, no smanjila se aktivnost antioksidansa. Kod onih pripremljenih na roštilju ili u mikrovalnoj pećnici došlo je do povećanja aktivnosti polifenola i antioksidansa.

Znanstvenici smatraju da je pripremanje hrane na roštilju ili u mikrovalnoj pećnici mnogo zdraviji način pripreme jer ne dolazi do ispiranja proteina i ugljikohidrata. Osim toga, ako se u njihovoj pripremi koristi i malo maslinovog ulja, značajno se mogu povećati i njihova antioksidativna svojstva.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.