ZDRAVLJE U KUĆI

Prirodni lijekovi protiv kašlja

Avaz.ba

14.2.2018

Hladno vrijeme donosi sa sobom dosadne prehlade, viruse i neizbježni kašalj. Malo ko da u zimskom periodu nema problema sa ovom neugodnom posljedicom virusne ili bakterijske infekcije disajnih puteva.

Većina odmah poseže za tabletama kako bi ublažili ovu pojavu, iako u svojim kućama imamo prirodne lijekove kojima su naše bake i prabake liječile kašalj i grlobolju.

Izdvojili smo nekoliko prirodnih domaćih djelotvornih recepata naših baka koji se lako spremaju.

Špinani šećer i mlijeko

U širu posudu stavite šećer. Zagrijavajte šećer polako, malo protresite, sve dok se ne otopi i dobije svijetlosmeđu boju, ali ne smije potamniti. Na rastopljeni šećer ulijte mlijeko i lagano prokuvajte dok se karamelizirani šećer potpuno ne otopi. Pijte topao napitak barem dva puta na dan.


Med i limun

Za ublažavanje kašlja dobro pomaže med sa limunovim sokom. Potpomaže iskašljavanje i izbacivanje šlajma i djelotvorniji je od većine lijekova i sirupa protiv kašlja. U toplu vodu dodajte jednu kafenu kašiku meda i tri kafene kašike soka od limuna i pijte nekoliko puta dnevno. Med će vam pomoći da očistićete sekret iz pluća.


Recept za smirivanje kašlja

Prokuvajte šolju mlijeka pa dodajte kašiku putera i kašiku meda. U to dodajte razmućeno žumance i prstohvat sode bikarbone. Ovaj napitak treba piti dok je jako topao, a pije se pred spavanje.


Čaj od đumbira

Čaj od đumbira pomaže pri iskašljavanju i otvaranju disajnih puteva. Da biste napravili ovaj čaj, ubacite 12 kolutića đumbira u posudu sa šest decilitara vode, grijte na laganoj vatri dvadesetak minuta i skinite sa peći. Iscijedite, dodajte kašiku meda i dvije kašike svježe iscijeđenog limunovog soka. Pijte nekoliko šolja dnevno. Možete uzeti i žvakati svježi đumbir kako biste smanjili kašalj.


Sljezov čaj

Ovaj čaj oblaže grlo zaštitnim slojem i razrjeđuje sluz, čime olakšava iskašljavanje. Za svaku šoljicu čaja upotrijebite dvije kašičice suvog sljeza. Preporučljivo je da se popiju tri šolje dnevno.


Sirup od mrkve i meda

Pola kilograma mrkve očistite, narežite na kolutiće i stavite u posudu sa vodom. Kuvajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša, potom mrkvu usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. U toplu vodu u kojoj se kuvala mrkva dodajte pet kašika meda i pomiješate sa kašom od mrkve. Stavite u staklenu posudu i čuvajte na hladnom mjestu. Sirup od mrkve ublažava kašalj te se preporučuje da se uzimaju 34 kašike dnevno.


Med od maslačka

Med od maslačka je prirodni lijek protiv kašalja, a za pripremu potrebna su dva limuna, jedna narandža, 250 cvjetova maslačka, kilogram šećera i litar vode. Postupak pripreme je jednostavan: u litru vode dodajte limunove i narandžu koje ste dobro oprali i zajedno sa korom narezali na sitne komade. Kuvajte na laganoj vatri zajedno sa cvjetovima maslačka oko dva sata. Nakon toga procijedite, gusti dio bacite, a tečnost kuvajte još oko 30 minuta. Potom dodajte šećer i kuvajte na laganoj vatri dok se ne postigne gustoća meda. Ulijte ga u tegle i uzmite po jednu kašiku tri puta dnevno.


Čaj od crvenog luka

Ovaj čaj je najpoznatiji prirodni lijek za kašalj. Sprema se brzo i lako. Uzmite tri glavice crvenog luka srednje veličine (zajedno sa ljuskom), operite, potom svaku isjecite na četiri jednaka dijela i kuvajte u posudi sa jednom litrom vode. Kada 1/3 vode ispari, vodu procijedite i luk bacite. Čaj od luka pijte nekoliko puta dnevno.


Sirup od lovora

Listovi drevne zimzelene mediteranske biljke bogati su raznovrsnim mineralima, kalijumom, bakrom, manganom, kalcijumom, željezom, cinkom, magnezijumom, selenom, te vitaminima B, koji su važni za metabolizam.

Tri svježa ili suva lovorova lista istrgajte na manje komade ili ih sitno nasjeckajte, pa ih prelijte sa 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta.

Sklonite sa vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.

Kad se malo ohladi, dodajte kašiku limunovog soka i jednu do dvije kašike domaćeg meda.

Pijte dvije do tri šolje čaja dnevno. Više detalj o spremanju sirupa pd lovora

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.