ZDRAVLJE U KUĆI

Od tuge bole pluća, od straha stradaju bubrezi

Emocije bitno utječu na sve organe našega tijela

"Zdravlje u kući"

14.2.2018

Svjetska zdravstvena organizacija definira zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja. Upravo ta definicija ukazuje na činjenicu da su mentalno i fizičko zdravlje neraskidivo povezani.

I nauka godinama istražuje utjecaj emocija na fizičko stanje čovjeka. Prema zaključcima psihologa, pozitivne emocije, pozitivne misli i stavovi utječu na brži oporavak od bilo koje bolesti, omogućavaju bolji san, smanjuju mogućnost prehlade...

Istraživanja su pokazala i da zahvalnost, poštovanje, ljubav, razigranost, veselost, vedrina direktno pozitivno utječu na naše fizičko zdravlje.

U vrtlogu anksioznosti i depresije

Bolesti mijenjaju naše raspoloženje i razumijevanje okoline. Bilo da je riječ o prehladi i virusu koji nas čine malaksalim, razdražljivim, umornim, neraspoloženim ili akutnim bolestima koje nas čine zabrinutim, sve to vodi ka stresu, a on dalje dovodi do pogoršanja cjelokupnog zdravstvenog stanja.

Mnogi upadaju u vrtlog anksioznosti i depresije. Fizički znaci koji mogu pokazati da je emotivno stanje van ravnoteže su:

- glavobolja,

- bol u leđima,

- promjena apetita,

- bol u grudima,

- zatvor ili proljev,

- suha usta,

- visok krvni pritisak,

- nesanica,

- nesvjestica,

- lupanje srca,

- seksualni problemi,

- kratak dah,

- ukočen vrat,

- znojenje,

- bolovi u stomaku…

Tri pozitivne za jednu negativnu emociju

Nauka kaže da je za svaku negativnu emociju potrebno osjetiti tri pozitivne kako bismo je neutralizirali. Odnosno, kada osjetimo negativnu emociju, potrebno je da u sebi probudimo tri pozitvne. Ove pozitivne emocije bukvalno preokrenu fizički efekat negativnosti i izgrade psihološke resurse koji utječu i na naše fizičko stanje.

Psiholozi tvrde da je možda najveći problem potiskivanje emocija. Osjećanje ljutnje, nezadovoljstva, neprijateljstva odražava se kroz hipertenziju, probleme kardiovaskularnog sistema, infekcije, poremećaje u sistemu za varenje, hronični umor i depresiju.

Međutim, postoji i grupa emotivno elastičnih ljudi koji imaju sposobnost da se poslije teških emotivnih situacija vrate u svoje normalno stanje. Oni se suočavaju sa teškim momentima, te zadržavaju pozitivan stav koji im pomaže da prevaziđu negativne efekte trenutno teške situacije.

 Svaka emocija ima „svoj“ organ

Osnovne emocije su: ljutnja, sreća, briga, zamišljenost, tuga, strah i šok. Svaka emocija ima svoj organ. Tuga utječe na pluća, od straha propadaju bubrezi, uzbuđenje djeluje na srce, briga i zamišljenost na slezenu, ljutnja na jetru i žučnu kesu.

Kad smo pod stresom imamo grč u želucu, kad smo uplašeni tresemo se od straha. Ali, stvari funkcioniraju i u drugom smjeru. Ako jetra prikuplja previše toksina pojavit će se ljutnja i postajemo bez razloga razdražljivi.

Ta ista ljutnja prouzrokuje dodatnu neravnotežu u radu jetre, pa se vrtimo u krug. Stres utječe na naš imuni sistem, nivo šećera u krvi, kardiovaskularni sistem, skraćuje životni vijek.

 Šta najviše remeti emotivno stanje

Strah, anksioznost, sramota, gađenje imaju jak uticaj na stomak, posebno na crijeva. To posebno vrijedi za stres. Veza između emocinalnog stanja i crijeva navela je pojedine naučnike da istražuju primjenu probiotika kao alternativu antidepresivima.

Neka istraživanja pokazuju da probiotici utiču na hemiju mozga. Ima dosta situacija u životu, kako negativnih tako i pozitivnih, koje mogu dovesti do remećenja naše emotivne uravnoteženosti.

Najjači remetioci našeg uravnoteženog emotivnog stanja su:

1. otkaz,

2. preseljenje,

3. smrt,

4. rastanak,

5. razvod,

6. bolest,

7. unapređenje,

8. novčani problemi,

9. dolazak bebe.

Zbog utjecaja misli i emocija na naše zdravstveno stanje jako je važno da prepoznamo svoje misli i emocije, da ih postanemo svjesni kao i da znamo kako utječu na naše tijelo, ponašanje i odnose sa drugim ljudima.

Kada smo svjesni svega toga možemo prilagoditi svoje misli i uskladiti svoja osjećanja, možemo biti emotivno stabilni.

 ZAPAMTI!

- Kada su um, tijelo i duh u harmoniji, sreća je prirodno stanje.

- Um i emocije konstantno reagiraju na stanje fizičkog tijela, a fizičko tijelo stalno odgovara na percepcije uma i emocija.

- Znaci neusklađenosti javljaju se u vidu: bola, lošeg emotivnog stanja i bolesti u najširem smislu.

- Nesreća je oblik povratne informacije o neskladu tijela, uma i duha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.