ZDRAVLJE U KUĆI

Dermaplaning – brijanje ženskog lica

Dermaplaning je poznata metoda uklanjanja površinskog sloja kože u cilju njene revitalizacije i ljepšeg izgleda

"Zdravlje u kući"

13.2.2018

Dermaplaning je omiljen tretman među filmskim zvijezdama i modelima jer je potpuno neinvazivan, a daje besprijekorne rezultate. Primarno se koristi kako bi se ujednačio ten, uklonile površinske nepravilnosti i dlačice te kako bi se koža pripremila za neke druge, snažnije tretmane.

Kako se provodi

Riječ je o mehaničkom pilingu, što znači da se uklanja površinski sloj kože bez korištenja hemikalija i tvari koje bi mogle prodrijeti u kožu. Stručnjak koji provodi dermaplaning koristi vrlo tanak i oštar nož, ali se njime obučene osobe znaju vješto služiti pa nema straha od ozljeda.

Ovaj postupak također se koristi prije određenih invazivnih tretmana poput hemijskih pilinga ili laserskih tretmana jer omogućuje bolje prodiranje aktivnih tvari u kožu nakon što su uklonjene površinske nečistoće.

Dermaplaning nije obično brijanje ženskog lica, iako se takvim može činiti. Odmah nakon tretmana, koža je primjetno svjetlija, a ten ujednačeniji.

Za koga je dermaplaning?

Preporučljiv je za sve tipove kože, osim osoba koje imaju upaljene cistične akne ili općenito kožu sklonu aknama. Kada se akne povuku, mogu se iskoristiti dobrobiti dermaplaninga u smanjivanju ožiljaka ili crvenih mrlja zaostalih nakon akni. 

Dermaplaning je primjeren čak i za suhu kožu lica jer uklanja samo površinski sloj i neće izazvati reakcije niti isušivanje kože. Također je siguran za provođenje tokom trudnoće jer ne postoji opasnost od apsorbiranja štetnih hemikalija koje bi mogle naškoditi bebi.

 Postupak i trajanje

Sam postupak može trajati od 30 do najviše 60 minuta i bezbolan je. Provodi se na suhoj koži i potrebno je na dogovoreni termin doći čistog lica. Stručnjak će vjeronatno još jednom temeljito očistiti, a zatim i osušiti kožu lica i vrata.

Zatim počinje uklanjanje površinskog sloja uz pomoć tankog i oštrog nožića. Osim blagog crvenila nakon tretmana, nema drugih poteškoća. Koža je nakon tretmana obnovljena i veoma osjetljiva na sunce pa je treba mazati minimalnim faktorom 30

kako biste izbjegli negativnu reakciju.

Tretman se izvodi u dermatološkoj poliklinici ili certificiranom kozmetičkom salonu i može se ponavljati po završetku obnavljanja kože – odnosno nakon tri sedmice.

 Šta se postiže tretmanom

Dugoročne dobrobiti dermaplaninga su:

- brža revitalizacija kože,

- manje finih linija/bora na licu,

- ujednačen ten,

- slabija vidljivost ožiljaka (npr. od akni),

- manje pigmentacijskih promjena,

- uklanjanje dlačica na licu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.