ZDRAVLJE U KUĆI

Zbog čega se mamurluk sa godinama sve teže podnosi?

Avaz.ba

9.2.2018

Nije nikakva tajna da se mamurluk sa godinama sve teže podnosi. Dok je jedan 20-ogodišnjak, poslije burne pijane noći, još uvijek u stanju da ustane iz kreveta i da nastavi normalno da funksioniše, već 10 godina stariji čovjek sve češče se budi sa pulsiranjem u glavi i mučninom u stomaku.

Postoji mnogo dokaza da su mamurluci zaista sve teži što smo stariji, ali veoma malo naučnih objašnjanja stoji iza toga. Jedan od mogućih odgovora na to je da orgranizam sa godinama sve teže da obrađuje alhohol zbog toga što veći procenat masti utiče na to da se alkohol teže prerađuje.

Ali u pitanju je verovatno kombinacija više faktora, od kojih su oni glavni:

1. Sastav organizma se mijenja

Kod mnogih ljudi, sa godinama se povećava udeo masnog tkiva, a smanjuje mišićna masa. Pošto sastav mišića 75 odsto čini voda, a masno tkivo od tek 10 procenata, alkohol se duže zadržava, pošto ga "masniji" organiazm teže prerađuje. Takođe, niži nivo vode u znači i veću opasnost od dehidracije.

2. Manje enzima jetre

Metabolizam alkohola obavljaju enzimi jetre, koji ga razgrađuju i izbacuju iz organizma. Pošto je enzima sa godinama sve manje, i metabolizam alkohola je manje djelotvoran.

3. Oporavak organizma je manje efikasan

Kako se približavamo 30. godini, organizam se sve teže bori sa bolestima, infekcijama i naporom, a to znači da se poslije "pijane noći" nećemo više oporavljati kao ranije.

4. Rjeđe se preteruje sa pićem

Mlađi ljudi češće izlaze i pa češće i piju. Kod onih koji manje piju, organizam i posebno jetra, nisu navikli, ili su se odvikili od alkohola, pa se tako svako pijanstvo doživljava kao veliki šok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.