Tradicionalna pratnja u serviranju brojnih jela

Limun - jedinstveni okus, miris i aroma za sladokusce i gurmane

Kod pržene ribe, kiselošću apsorbira masnoću koja je ostala u ribi prilikom prženja

Avaz.ba
04.02.2018 22:20
A
A
A

Limun, sok ili njegova korica, dodaju se brojnim jelima, namazima, alkoholnim i bezalkoholnim, toplim i ledenim napicima. Od jednostavnog cijeđenog limuna po ribi ili pohovanom ili pečenom mesu do višesatnog ukuhavanja cijelih plodova u ljekovitim pripravcima, ovo citrusno voće zaista ima svestranu primjenu.

Svestrani plod

Prije upotrebe limunovog soka ili korice, poželjno je dobro ga oprati te tako ukloniti prljavštinu, bakterije i djelimično pesticide koje možete potpuno izbjegnuti korištenjem limuna iz organskog uzgoja. Limun se obično koristi za aromatiziranje zbog kiselog soka. Prilikom cijeđenja soka, ne stišćite limun prejako, jer bi sok mogao biti gorak.

Iako malo ljudi koristi limun za jelo, sam, bez ičega, limun je izuzetno svestran. Njegov sok često se koristi za očuvanje boje voća, kad ogulite kruške i banane da ne potamne, ili povrća, poput krompira, celera, artičoka. Limunova kora, kao i sok, koriste se kod pripreme slatkih i slanih jela. Kriške limuna popularan su dodatak za tople i hladne napitke, a najpoznatiji hladni napitak sa sokom limuna uz dodatak šećera je limunada.

Narezan na kriške ili četvrtine, tradicionalna je pratnja u serviranju jela od ribe pa tako kod pržene ribe kiselošću apsorbira masnoću koja je ostala u ribi prilikom prženja.

 Izvrsna marinada

Filete orade, lubina, tanko rezane ili, pak, očišćene inćune od kosti možete marinirati u soku od limuna oko 30 minuta, posušiti pa preliti maslinovim uljem. Poslužite na podlozi od rikule s tanko rezanim tvrdim pikantnim sirom. Marinirana riba u soku limuna poznat je specijalitet sa Mediterana, a u Južnoj Americi se jedno od takvih jela zove “Ceviche”.

Limunom možete marinirati bijelo meso prije termičke obrade ili, pak, pokapati nakon što je pečeno. Ujedno limun pojačava okus većini drugih namirnica i može se koristiti kao zdrava zamjena za so pa ga možete koristiti u supama, umacima, marinadama, a naročito za mariniranje riba koje čuvate u frižideru.

Limun daje prekrasan okus slatkim jelima, a koristi se kod pripreme želea, marmelada, museva, sorbeta, sladoleda, a svježem siru dat će posebnu aromu i svježinu. Limun može biti destiliran u alkoholnom piću, a jedno od njih je limunčelo, slatki digestiv koji se služi ohlađen iz zamrzivača.