ZDRAVLJE U KUĆI

Sedam informacija za dobru dijagnozu

Za postavljanje dobre dijagnoze pacijent liječniku mora tačno navestu sve u vezi sa ishranom, lijekovima, navikama i mentalnom zdravlju

Avaz.ba

23.1.2018

Da bi liječnik propisao sve potrebne preglede i postavio pravilnu dijagnozu, mora od pacijenta dobiti mnogo važnih informacija o zdravstvenom stanju.

Zato ove informacije nikada ne biste trebali sakriti od doktora.


 1. Ishrana


Kada dođemo na pregled kod liječnika obično osjetimo krivicu ako se nezdravo hranimo. Ponekad zbog toga doktoru ne želimo otkriti kakva je zapravo naša ishrana nego lažemo da se hranimo zdravije.

S druge strane, ponekad ne želimo priznati da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve to su informacije od velike važnosti koje moramo otkriti liječniku. 


 2. Upotreba lijekova


Neki ljudi često koriste razne lijekove bez znanja doktora ili se ne drže propisanog načina uzimanja lijekova. Sve to utiče na njihovo liječenje, a može utjecati i na rezultate analize krvi.

Zato na svakom pregledu liječniku treba tačno navesti koje lijekove koristite, naravno, i sve one lijekove koje kupujete u apoteci bez recepta.


 3. Pušenje


Nemojte kriti koliko stvarno pušite, bilo da je u pitanju jedna kutija dnevno ili nedjeljno. Bez obzira na količinu, obavezno doktoru priznajte koliko cigareta zaista konzumirate. Upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu.


4. Alkohol


Kao i cigarete, alkohol je opasan po zdravlje. Utiče na jetru, jedan od najvažnijih organa u tijelu. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti veoma važna za postavljanje pravilne dijagnoze.


5. Suplementi i ljekovito bilje


Ako koristite dodatke ishrani, vitamine ili ljekovito bilje, recite to svom doktoru. Kada određeni lijekovi dođu u dodir sa tim dodacima, njihova se efikasnost može poništiti ili pojačati, što nije dobro po vaše zdravlje.


 6. Seksualni život


Neprijatno je odgovarati na pitanja o seksualnom životu jer je to intimna stvar, ali informacije o tome kakvu zaštitu koristite i da li ste imali spolno prenosivu bolest mogu biti važne za propisivanje potrebnih analiza i pregleda.


7. Mentalno zdravlje


Kada vas liječnik pita kako se osjećate, nemojte skrivati svoje pravo stanje i emocije. One mogu da budu manifestacija nekih fizičkih problema. Mnogi ne znaju da bolesna štitna žlijezda može da uzrokuje napad panike i anksioznost. Iskren razgovor sa doktorom može samo pomoći. Zato govorite istinu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.