ZDRAVLJE U KUĆI

Hrana koju morate jesti ako se bavite trčanjem

( Ilustracija)

Avaz.ba

19.1.2018

Ako planirate da u dnevni raspored uvedete trčanje, onda bi u interesu trebalo da vam bude da konzumirate upravo one namirnice koje će brzo oporaviti vaš organizam, i pružiti mu neophodnu energiju .

Tjestenine od integralnih žitarica

Puni ugljeni hidrati bit će od velike pomoći vašem organizmu ako ih konzumirate veče prije jakog treninga ili trke, jer su puni vitamina B (između ostalog), koji će poboljšati vašu izdržljivost.

Banane

Odlične su prije, ali i poslije trčanja, jer će vam podići energiju i nadoknaditi ono što ste izgubili trčanjem. Osim toga, banane su pune kalijuma koji odlično regulira krvni pritisak, a ako želite dodatno da pojačate izgubljenu energiju, konzumirajte je s malo grčkog jogurta.

Crna čokolada

Ako trčite, nigdje ne idite bez crne čokolade, koja zahvaljujući velikom procentu kakaoa predstavlja savršeno protivupalno sredstvo za umorne mišiće.

Brokoli

Brokoli je pun vitamina (naročito C), kalcijuma, folne kiseline i vitamina K, a svi oni pomažu u oporavku mišića i jačanju kostiju. Zato je dobro jesti ovu namirnicu prije i poslije treninga.

Orašasti plodovi

Hranljive materije kojima su bogati orašasti plodovi zasitit će vas nakon treninga, pomoći će vašem tijelu u oporavku, a s obzirom na to da su puni magnezijuma, smanjit će eventualne grčeve u nogama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.