ZDRAVLJE U KUĆI

Osam činjenica o paradajzu

Avaz.ba

19.1.2018

Tokom ljeta gotovo da ne možemo zamisliti obrok bez njega. Paradajz je voće koje smatramo povrćem, dolazi nam u različitim oblicima i ima vrlo široku primjenu u kulinarstvu.

1. Do 17. stoljeća paradajz je nazivan ljubavnom jabukom, pošto se vjerovalo da ima afrodizijačka svojstva.


2. Italijanski naziv za paradajz - "pomodoro", u bukvalnom prevodu znači "zlatna jabuka".


3. U 18 stoljeću bilo je široko rasprostranjeno mišljenje da je paradajz otrovan, pošto je srodnik famlije biljaka pomoćnica među kojima ima dosta otrovnih vrsta.


4. Vrhovni sud SAD donio je 1887. godine presudu prema kojoj se paradajz deklarira kao povrće, iako je sudeći prema botanici - voće. Razlog toga bila je taksa koju je država naplaćivala na povrće.

5. Paradajz je zvanično povrće američke države Nju Džersi, a zvanično voće države Ohajo.


6. "Znanje je znati da je paradajz voće, mudrost je ne staviti ga u voćnu salatu", rekao je britanski novinar i muzičar Majls Kington.


7. Kečap od paradajza je zvanično dozvoljena hrana na Međunarodnoj svemirskoj stanici.


8. U Velikoj Britaniji postoji konferencija o paradajzu koja se održava već 20 godina.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.