ZDRAVLJE U KUĆI

Obolijevanje od raka moguće je smanjiti za 30 posto

Avaz.ba

19.1.2018

Obolijevanje od raka može se smanjiti za 30 posto jednostavnim i jeftinim mjerama, mišljenja je profesor Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju SRbije.

To su eliminacija pušenje, alkoholizma, smanjenje gojaznosti, šetnja, ne izlaganje kože suncu i solarijumu.

U Srbiji godišnje od raka oboli oko 36.000 ljudi, a više od 20.000 života rak odnese, te Ministarstvo zdravlja i RTS danas pokreću kampanju "Rak je izlječiv" koja će trajati narednih godinu dana.

Džodić kaže da je osim primarne prevencije - uvođenje zdravih stilova života, neophodna i sekundarna prevencija, a to su razni skrining programi koji su uvedeni, a to je mamografija, pregled na rak debelog crijeva , grlića materice.

- Posljednje četiri godine puno toga je urađeno u infrastrukturi što se tiče onkologije. Onkologija više nije siroče srpske medicine. Napravljen je predmet Klinička onkologija za studente šeste godina Medicinskog fakulteta. Radioterapija je značajno popravljena - rekao je Džodić za RTS.

Upitan koliko pacijenata trenutno čeka u Institutu za onkologiju on je rekao da na hirurgiju čeka 607 pacijenata, ali su na posebnoj prioritetnoj listi oni sa zloćudnim tumorima, na radioterapiju čeka 300 pacijenata, na sistemsko liječenje oko 130 pacijenata.

Džodić je dodao da će sa tri nove radioterapijske mašine koje treba da stignu u Institut neće biti lista čekanja na zračenje, a Institut više neće morati da zrači pacijente u tri smjene, prenosi Tanjug.

On je dodao da je urađen nacionalni plan borbe protiv raka koji je urađen po francuskom modelu, koji je najbolji u Evropi, i koji podrazumijeva da svi - od predsjednika države do svakog građanina svi treba da brinu o hroničnoj nezaraznoj bolesti, jer svako može da promijeni neslavna statistika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.