ZDRAVLJE U KUĆI

Začinima do boljeg zdravlja: Kurkuma, celer i hren jačaju imunitet i sagorijevaju masti

Avaz.ba

19.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Pošto je većina bolesti povezana sa upalnim procesima u tijelu, ishrana bogata začinskim biljem jača imunitet i tako štiti organizam.

Korištenje začina može biti odličan način za sprečavanje i liječenje određenih bolesti i stanja prirodnim putem. Zbog toga ih treba što više uključiti u ishranu, po mogućnosti svakodnevno, barem prstohvat. 

Evo koji su najefikasniji za određena stanja...

1. Bosiljak - ovo je odličan začin protiv prehlade. Potiče probavu.

2. Žalfija - smanjuje znojenje, navale toplote, zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo tako da smanjuje nakupljanje sluzi usljed konzumiranja većih količina mliječnih proizvoda.

3. Ruzmarin - mnogi terapeuti ga nazivaju i zamjenom za aspirin, smiruje nervni sistem i jača probavu.

4. Đumbir - najbolju ulogu ima u smirivanju mučnine i bolova u zglobovima. Koristi se za ublažavanje prehlade i želučanih problema, gorušice i dijareje.

5. Peršun - osvježava dah i snažan je diuretik, a posebno je efikasan kod infekcija mokraćnih puteva.

6. Čili paprika - poznata je pod nazivom ''mala ljuta paprika''. Odlična je protiv raznih infekcija, glavobolje i depresije. Pomaže i pri razgradnji masne hrane i smanjenja apetita.

7. Origano - dobro utiče na probavu i odlično je sredstvo u suzbijanju gljivica i bakterija.

8. Hren - sprečava razmnožavanje bakterija, umirujuće djeluje na disajne organe i kod upale krajnika, a također pomaže i kod reume, gihta, čireva, kožnih oboljenja i probavnih smetnji.

9. Celer - odličan je diuretik - pospješuje rad bubrega i cjelokupnog mokraćnog trakta, doprinosi bržem i boljem izbacivanju štetnih materija topivih u vodi.

10. Kurkuma - podstiče rad probavnog sistema i sagorijevanje masti, ima jaka protuupalna svojstva. Pospješuje i detoksikaciju jetre, a redovnom upotrebom može olakšati bolove u zglobovima. Ublažava tegobe artritisa, a sve češće se primjenjuje kod karcinoma debelog crijeva, prostate ili raka dojki jer zaustavlja rast tumorskih ćelija. Pomaže i kod prehlade i respiratornih tegoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.