ZDRAVLJE U KUĆI

Kaša za lijepu kožu

Tri načina korištenja zobene kaše za njegu kože i kose

Avaz.ba

15.1.2018

Osim za doručak zob je izvrsna i za njegu kože. "Dobra je za kožu zato što je hidratizira i ima protuupalna svojstva", kaže Ranella Hirsch, dermatologinja. Donosimo tri recepta, a vi izaberite koji vam odgovara.

 Maska za hidrataciju lica

Zobena kaša sadrži protuupalne polifenole koji mogu ublažiti iritaciju lica, pokazali su rezultatima Nutricionističkog centra o utjecaju prehrane na starenje pri Sveučilištu Tufts. Osim toga hidratizirajući lipidi i esencijalne masne kiseline omekšavaju kožu stoga je zob izvrsna kao maska za lice.

Stavite u šolju zobene pahuljice i prelijte ih s pola šolje vruće vode. Promiješajte i u smjesu dodajte kašiku meda i dvije kašike običnog jogurta. Nanesite na cijelo lice, izbjegavajte oči i ostavite 20 minuta prije nego što masku uklonite vlažnim peškirom.

 Piling protiv nepravilnosti na koži

Zob uklanja masnoće, bakterije i sebum s kože i djeluje dobro na ćelije i tkiva. Pomiješajte zobene pahuljice s toplom vodom i medom i istrljajte dio kože na kojoj su se pojavile nepravilnosti. Ostavite da djeluje 20 minuta pa isperite.

Kupka za ublažavanje svrbeža i suhe kože

Prema Američkom udruženju dermatologa zobene pahuljice mogu pomoći u normalizaciji pH vrijednosti kože, ublažavanju svrbeža i suhe kože. Kupke od zobi pomažu kod trajnih ekcema, kontaktnog dermatitisa i drugih kožnih osipa.

Sameljite zobene pahuljice u prah u multipraktiku ili avanu te prah stavite u vruću vodu. Ako ne želite da nakon kupanja tragovi praha ostanu na kadi, zamotajte ga u gazu i potom stavite u vodu.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.