Rizik od oboljenja kičme je češći kod pušača

Avaz.ba
13.01.2018 13:36
A
A
A

Švedska istraživanja su pokazala da je rizik od bolova u donjem dijelu kičme veći kod pušača. Kako sugerišu istraživači, to su bolovi koje bi trebalo sanirati operativnim zahvatom.  

Naučnici su usmjerili pažnju na čest uzrok bolova u donjem dijelu kičme, koji je poznat kao lumbalna spinalna stenoza. 

Do njega dolazi kada se suzi kičmeni kanal i tako poveća pritisak na kičmenu moždinu i nerve. To stanje se često razvija i samim starenjem.

Autori studije vjeruju da nikotin utječe na protok krvi, podstičući upalne promjene i tako doprinoseći takvom procesu.

Naučnici su proučavali podatke 331.941 građevinskog radnika, koji je bio u registru zdravstvenog stanja po profesijama u Švedskoj. 

Radnici su, u prosjeku, praćeni više od 30 godina. Na samom početku istraživanja bili su prosječno u 30-tim godinama života. 

Tokom cijelog istraživanog perioda njih 1.623 je imalo operativni zahvat na kičmi, upravo zbog lumbalne spinalne stenoze.

Kad se to uporedi sa onima među njima koji nikad nisu pušili, teški pušači koji su konzumirali najmanje 15 cigareta dnevno, imali su čak 46 posto više šanse za operativnim zahvatima na kičmi, pokazala je studija.

Umjereni pušači (koji su pušili do 14 cigareta po danu) imali su 31 posto veći rizik, dok su bivši pušači imali 13 posto veći rizik za operativnim zahvatima.

Čini se da je pušenje vidljiv faktor rizika za razvoj suženja kičmenog kanala u donjem dijelu leđa, koji može da vodi do operativnih zahvata, smatra vođa istraživanja doktor Arkan Sajed-Nor, sa Univerziteta Umea.

- Prestanak pušenja može da smanji rizik - poručio je ovaj naučnik.  

Ranija istraživanja su već pokazala da su rezultati operacija na kičmi lošiji kod pušača.

Teški pušači vrlo često žive sjedećim načinom života, što ih dovodi do slabljenja mišića i povećanja opterećenja donjeg dijela leđa.

Naučnici, također, ističu da su većina ispitanika u istraživanju bili muškarci, pa se rezultati za žene mogu razlikovati.

Više o:

Arkan Sajed-Nor