ZDRAVLJE U KUĆI

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje: Više začina, manje soli

Piše: Avaz.ba

12.1.2018

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donosi prehrambene smjernice koje pružaju važne savjete o prehrani, a one uključuju energijsko nutritivne preporuke, kao i one za smanjenje unosa soli, šećera i transmasnih kiselina.

Svježi obroci

Hraniti se zdravije i raznovrsnije danas je prehrambeni trend pa tako većina smjernica, uz stručne preporuke, sadrži i određene recepte i upute kako izabrati i pripremiti zdraviju hranu.

Izuzetno je korisno i važno stvoriti temelje u kojima će cijela porodica, a posebno djeca i adolescenti, steći pozitivne i dobre navike koje se odnose na kupovinu zdravijih i kvalitetnijih namirnica te redovne i svježe pripremljene obroke.

Reducirani unos soli u organizam, od dječije pa sve do odrasle dobi, direktno je povezan sa smanjenjem mogućnosti za razvoj visokog krvnog pritiska, a samim time i kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ciljne vrijednosti u programu smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli su 5 grama dnevno za opću populaciju, a za djecu i trudnice i manje.

Manji rizik

Osobe s određenim zdravstvenim problemima kao što su visoki krvni pritisak, bolesti bubrega i kardiovaskularne bolesti mogu imati značajne koristi od prehrane koja ima smanjen udio soli. Niži unos soli kroz hranu povezan je i s drugim zdravstvenim dobrobitima, uključujući i smanjenje rizika od bubrežnih kamenaca i osteoporoze.

Iako je teško naglo smanjiti količinu soli u prehrani, postepeno smanjenje uz promjenu prehrambenih navika kod većine ljudi donosi dugoročno pozitivne rezultate. Začini su odlična zamjena za so u svakodnevnoj pripremi hrane.

Šta se s čim slaže


- Lovor - variva s mesom i povrćem, grahorice, mahunarke, temeljci 

- Ruzmarin - riba, piletina, mahunarke, marinade

- Mažuran - govedina, piletina, janjetina, meso s roštilja, mahunarke, pizza

- Kadulja - piletina, puretina, patlidžan, umaci i preljevi

- Kim - govedina, piletina, mahunarke, grahorice, kupusnjače

- Timijan - govedina, piletina, riba, mahune, karfiol, patlidžan, repa, mrkva

- Kari - piletina, puretina, govedina, riža, marinade

- Đumbir, kurkuma, kajenski biber - govedina, puretina, piletina, riža, mahunarke

- Kopar - salata od svježeg kupusa, govedina, piletina, marinade, umaci

- Kardamom - voće i kolači

Pametan izbor

Biranjem svježeg začinskog bilja, mješavine suhih začina bez soli, soka od limuna, sirćeta s različitim začinskim biljem može biti dobra alternativa soli. Isto tako, odabir namirnica sa smanjenim unosom soli utječe na količinu soli koju dnevno unosimo u organizam te je iz tog razloga važno obratiti pažnju na proizvode koje kupujemo i dati prednost onima koji sadrže smanjenu količinu soli.


Postepeno smanjivati

Potreba za slanom hranom je stečeni okus, a okusni pupoljci mogu se priviknuti na manje slano za nekoliko sedmica. Naučite članove porodice na okus hrane prije dodavanja soli. Kuhajte s vrlo malo soli i mnogo začina, jer uvijek možete dodati so, ali je iz jela ne možete oduzeti. Jedna kašičica sadrži otprilike 5 grama soli, a umjesto soli mogu se koristiti drugi začini i začinsko bilje.


Kombinacije

Kombinirajte so s biljnim začinima te postepeno smanjujte količinu soli u hrani. Upravo je to ono što danas rade vodeće prehrambene industrije kako bi na tržište isporučili što zdravije proizvode, pa zašto ne biste i vi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.