ZDRAVLJE U KUĆI

Žene oprez: Zbog nošenja preteške torbe dolazi do posljedica na vaše tijelo

Avaz.ba

11.1.2018

Jedna od najvećih greški koje žene rade je preteška torba koju nose sa sobom tokom cijelog dana gotovo svakodnevno, pokazale su to brojne studije.

Trend velikih i teških torbi otišao je toliko daleko da su ga stručnjaci prozvali "Pošitis", prema najpoznatijoj "nositeljici" preteških torbi, Viktoriji (Victoria) ”Poš Spajs” (Posh Spice) Bekam (Beckham). 

Šta se događa s našim tijelom kada nosimo preteške torbe?

Nošenje teške torbe može imati ekstremne efekte na naše tijelo, ali kad kažemo “teška”, o kojoj se težini zapravo radi? 

Fizioterapeut Semi Margo izvela je eksperiment sa ženama u dobu između 21 i 55 godina čije su torbe težile od tri, do čak devet kilograma. To je zaista veliki svakodnevni teret koji je povezan sa bolovima u donjem dijelu leđa. 

Razlog leži u tome što torbu nosimo na jednoj strani i automatski naprežemo donji dio tijela koji nije naviknut na takav tip tereta. 

Učestale glavobolje

Kod nošenja teških torbi, jedna od ”nuspojava” su i bolovi u leđima i vratu, ali i neočekivan bol u glavi. 

Razlog leži u tome što su mišići ramena i vrata prisiljeni da nose težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja koje ometaju normalno funkcioniranje. A kako možete biti sigurni u to da je uzrok vaše glavobolje torba? Jednostavno, ako je teža od četiri kilograma, najvjerovatnije je to aktivacija glavobolja. A nerijetko su bolovi locirani na jednoj strani glave, a to je ona strana na kojoj inače nosite torbu (desno rame – desni dio glave).

Utječe na prirodan način hoda

Još jedan efekat nošenja teških torbi povezan je sa cjelokupnom ravnotežom tijela. Prebacivanje težine na jednu stranu tijela svakako utječe na nas tokom vremena. Jedna od posljedica nošenja torbi na jednom ramenu je da se znatno ometa normalan hod. 

Dok hodamo prirodno, ruke nam se ”ljuljaju”, a s većom težinom na jednoj strani tijela, ozbiljno utječemo na ravnotežu tijela, jer je poremećen prirodni stav tijela.

Steže mišiće ramena i vrata

Teške torbe mogu uzrokovati grčenje i zatezanje trapeznog mišića na vrhu ramena. Kada se to dogodi, može doći do kočenja gornjeg dijela leđa, a u ozbiljnijim slučajevima vodi i do artritisa. Do ovakvih povreda dolazi i kada nosite torbe na podlaktici, jer time dodatno opterećujete mišiće nadlaktice i ramena.

Kako spriječiti ovakve probleme?

Jedno od najboljih rješenja jeste da nabavite što manju torbicu, jer ste tada prisiljeni da sa sobom nosite samo najosnovnije stvari. 

Jedan od trikova jeste i taj da se prije izlaska iz stana pogledate u ogledalo, ako ne možete stajati uspravno i torba vas ”vuče” na jednu stranu – preteška je. Takođe je jedna od opcija kupovina torbice sa širokim kaišem. 

Širi kaiš stvara ukupnu širu površinsku kontaktnu površinu, čime se ravnomjernije raspoređuje teret torbe.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.